Inactive Account Manager: spre deosebire de noi, contul Google poate fi nemuritor

12.04.2013
Inactive Account Manager: spre deosebire de noi, contul Google poate fi nemuritor

Omul evită, de cele mai multe ori, să se gândească la propria moarte, iar întrepătrunderea din ce în ce mai activă a Internetului în viaţa personală de zi cu zi le-ar putea crea probleme suplimentare celor care rămân în urmă. Toate serviciile Internet folosite cuprind o parte din viaţa noastră, iar cei apropiaţi care sunt interesaţi de ea, fie că este vorba de recuperarea unor date importante sau de simpla închidere a unui cont Facebook, vor constata că nu pot accesa legal prea des aceste resurse pentru că, spre deosebire de bunuri, dreptul de acces la servicii aparţin exclusiv titularilor.

De-a lungul ultimilor zece ani au ieşit la iveală, din când în când, ştiri care au evidenţiat tratarea slabă de către legile actuale a posesiei bunurilor digitale. Fie că a fost vorba de conturi de email care stocau date bancare sau fotografii personale, fie ca era vorba de conturi Facebook, Steam, iTunes sau Facebook, urmaşii s-au lovit de imposibilitatea accesării datelor celor trecuţi în nefiinţă pe neaşteptate.

Google s-a gândit la această situaţie şi a anunţat ieri un serviciu numit, eufemistic, „Inactive Account Manager”. Noua setare din contul Google permite utilizatorilor să seteze o perioadă de inactivitate de 3, 6, 9 sau 12 luni, să primească avertizări în cazul în care pur şi simplu au uitat de acest cont dar încă sunt în viaţă, să specifice adresele de email ale celor apropiaţi şi să le permite acestora accesul la serviciile Google specificate. În cazul în care intimitatea primează, utilizatorul va putea opta pentru ştergerea definitivă a datelor.

Astfel, utilizatorii îşi pot asigura atât supravieţuirea post-mortem a datelor personale cât şi intimitatea, în funcţie de ce este mai important sau mai puţin ruşinos.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News