Adevarul despre Incognito Mode de la Google. Cât de mult te protejează de fapt

11.05.2020
Adevarul despre Incognito Mode de la Google. Cât de mult te protejează de fapt

Browser-ul Google Chrome este cel care a popularizat conceptul de „Incognito Mode”, adică o metodă prin care să fii „ascuns” pe internet. Din păcate însă, acest mod nu te protejează 100% de a fi urmărit online, ci doar îi spune browser-ului să nu rețină anumite detalii despre sesiunea respectivă. Iată câteva informații despre ceea ce face Incognito Mode, despre ceea ce NU face și despre ce ai putea să faci în plus pentru a te proteja online.

Ce este Incognito Mode

Incognito Mode în Google Chrome este o funcție nu tocmai ascunsă. Poți orcând să deschizi o nouă fereastră în acest mod prin accesarea meniului și alegera opțiunii de „New Incognito Window” sau prin apăsarea combinației de taste CTRL + Shift + N. Aceeași opțiune este disponibilă și în varianta Chrome de mobil, cât și în alte browsere precum Edge sau Safari de desktop și smartphone. De altfel, alte aplicații Google precum Maps sau YouTube au început în ultima perioadă să ofere această capabilitate.

Modul Incognito este ușor de depistat. Paginile noi în acest mod au un fundal închis la culoare, iar pictograma cu pălăria și ochelarii de detectiv apar undeva într-un colț al browser-ului ChromeGoogle Chrome va elimina reclamele care consumă prea multe resurse.

incognito mode google chrome

Cum te ajută Incognito Mode

Incognito Mode este dedicat celor care doresc puțină intimitate în browser pe dispozitivele lor. În cazul în care la aceste dispozitive au acces mai multe persoane, folosind modul Incognito, istoricul paginilor pe care le vizitezi nu este salvat. De asemenea, parolele personale și alte astfel de detalii nu sunt păstrate în browser. În teorie, nici măcar site-urile sau serviciile online care folosesc cookie-uri nu te pot urmări în acest mod, însă adevărul este undeva la mijloc.

Da, un utilizator este mai greu de recunoscut în mod Incognito, însă sunt câteva lucruri pe care acesta le poate face pentru a fi recunoscut. De exemplu, dacă se autentifică pe oricare serviciu popular în mod Incognito, fie că este vorba despre Facebook sau Google, utilizatorul va fi imediat depistat.

Un alt lucru pe care îl face modul Incognito este să împiedice sincronizarea istoricului între dispozitive. Totuși, dacă salvezi un bookmark în Incognito Mode, de exemplu, acesta va fi salvat pe dispozitivul pe care îl folosești. La închiderea ferestrei Incognito, Chrome va șterge toate cookie-urile și istoricul paginilor vizitate. De asemenea, nu va oferi opțiunea de a salva parole.

incognito mode maps

În același timp, Incognito Mode nu te protejează de monitorizarea traficului. Nu poți face nimic în plus în Incognito Mode față de ceea ce faci în mod normal într-un browser. Autoritățile și compania telecom care oferă servicii telecom te poate oricând identifica, indiferent dacă folosești sau nu incognito mode, în timp ce traficul tău este tot timpul vizibil pentru aceștia.

Nu accesa site-uri de piraterie sau pe care este stocat orice tip de conținut ilegal, în speranța că te va proteja Incognito Mode. Acesta te va proteja pe tine doar prin păstrarea conturilor personale private de alți membri ai familiei, sau de a-ți proteja intimitatea prin ștergerea istoricului.

Dacă nu dorești ca browser-ul să îți ofere sugestii link-uri de pe site-urile pentru adulți pe care le vizitezi, sau dacă nu vrei ca cineva să îți poată accesa contul de Facebook pentru că l-ai lăsat logat, Incognito Mode este o metodă bună de protecție. Dacă vrei să îți ascunzi descărcările ilegale de filme și seriale de autorități, nu folosi această metodă.

Cum te protejezi mai bine

Dacă vrei să îți maschezi și mai bine activitatea online, pentru a fi mai greu de interceptat de către alții, cea mai simplă metodă este utilizarea unui serviciu de tip VPN alături de un mod Incognito în browser. Nu este nici aceasta o soluție ideală sau 100% eficientă, așa că nu încercați să faceți activități ilegale nici sub VPN. În funcție de compania care rulează serverele de VPN și de țara în care acestea se află, traficul lor ar putea fi de asemenea monitorizat.

Avantajul unui VPN ar mai fi și faptul că deblochează conținut de pe servicii de muzică și filme din alte țări. Utilizarea Netflix cu un VPN, sau accesarea unor servicii precum Disney+, care nu sunt disponibile la noi în țară ar putea fi un avantaj extra, pe lângă intimitatea online pe care o primești.

(via Android Authority)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult