Instagram, amendat cu 405 milioane de euro pentru publicarea online a datelor personale atribuite minorilor

06.09.2022
Instagram, amendat cu 405 milioane de euro pentru publicarea online a datelor personale atribuite minorilor

Meta a primit o amendă de 405 milioane de euro din partea autorități irlandeze pentru protecția datelor, după ce o investigație amănunțită a arătat că Instagram a permis atribuirea de conturi business către utilizatorii minori ai platformei de socializare. Ulterior, de pe conturile astfel înregistrate au fost publicate pe  internet datele personale folosite de utilizatorilor minori, precum adrese email și numere de telefon.

Un nou record nedorit pentru Instagram, amenda uriașă este deja contestată de Meta, rămânând de văzut care va fi deznodământul final.

Potrivit investigației demarată în anul 2020, administratorul Instagram a neglijat o vulnerabilitate a platformei care permitea minorilor cu vârste între 13 și 17 ani să-și înregistreze conturi Business, intenționate pentru utilizatorii adulți care doresc să-și promoveze/vândă diverse produse/servicii prin intermediul platformei de socializare.

O posibilă sursă neplăcerilor ar putea fi modalitatea ineficientă de validare a vârstei reale a utilizatorilor, administratorul Meta lăsând această „portiță” cu scopul de a crește cât mai mult numărul de utilizatori înregistrați pe platformă.

”Am adoptat decizia noastră finală vinerea trecută și conține o amendă de 405 milioane de euro”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisarului pentru Protecția Datelor (DPC) din Irlanda, principalul reglementator al companiei-mamă a Instagram, Meta Platforms Inc. Detaliile complete ale deciziei vor fi publicate săptămâna viitoare, a mai spus acesta.

Din tabăra „acuzaților”,  purtătorul de cuvânt al Meta susține că Instagram și-a actualizat setările în urmă cu peste un an și de atunci a introdus noi funcții menite să protejeze adolescenții și informațiile lor private. Purtătorul de cuvânt Meta a susține și că Instagram nu este de acord cu modul în care a fost calculată amenda și analizează cu atenție decizia.

Și WhatsApp a primit anul trecut o amendă record de 225 de milioane de euro, pentru că nu a respectat legislația UE pentru protecția datelor personale.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult