Instagram anunță retragerea IGTV, aplicația care a încercat fără succes să concureze YouTube

01.03.2022
Instagram anunță retragerea IGTV, aplicația care a încercat fără succes să concureze YouTube

Lansată în urmă cu patru ani ca un serviciu integrat în aplicația Instagram, IGTV (Instagram TV) a continuat ulterior o aplicație de sine stătătoare, potențial rival YouTube.

Numai că, socotelile Facebook (Meta, după numele actual) nu au fost mai deloc apreciate de utilizatori, aplicația IGTV generând aproximativ 10 milioane de instalări în întreaga sa existență. Dacă ne raportăm la faptul că platformele Facebook și Instagram se bucură fiecare de câte 1 miliard de utilizatori activi lunar, devine cât se poate de evidentă că nimănui nu-i pasă de Instagram TV. De altfel, administratorii Instagram au făcut de mult uitată platforma IGTV, eliminând butonul acesteia din aplicația pentru mobil încă din luna ianuarie 2020.

Cumva aplicația IGTV a rămas într-o stare de subzistență, chiar dacă vedetele atrase în campania de promovare au migrat demult către platforme mai animate, precum TikTok.

Aparent, cauza eșecului a fost chiar formatul IGTV. Anunțată în anul 2018, înainte de „fenomenul” TikTok, platforma încerca să concureze YouTube și alte platforme emergente folosind o strategie de tip „mobile first”, permițând numai distribuirea clipurilor filmate cu telefonul în orientare pe verticală. Însă nu aceasta a fost cea mai mare problemă, ci modul în care Instagram promova conținutul IGTV, ca și secțiune de conținut alternativă pentru canalele la care te-ai abonat deja, promovate forțat în fluxul de noutăți al utilizatorilor. La final, cei mai mulți utilizatori nu au putut face diferența între Instagram și IGTV ca și platforme separate, creatorii de conținut fiind în egală măsură frustrați de rezultatele slabe, lăsarea de postarea unor versiuni mult mai lungi ale clipurilor pe care le distribuiau deja pe Instagram Stories.

În scurt timp, platforma IGTV a fost complet eclipsată de nou venitul TikTok, cel din urmă folosind o abordare mult mai bine gândită, care s-a potrivit de minune cu așteptările publicului tânăr.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult