Instagram înlesnește descoperirea furnizorilor de droguri și medicamente care creează dependență

08.12.2021
Instagram înlesnește descoperirea furnizorilor de droguri și medicamente care creează dependență

Potrivit unei investigații derulate de organizația Tech Transparency Project (TTP), funcția de căutare Instagram și algoritmii automați de recomandare a conținutului înlesnesc descoperirea furnizorilor de droguri și medicamente care creează dependență, fiind relativ ușor pentru adolescenții de peste 13 ani să vândă și să cumpere droguri prin intermediul rețelei de socializare.

Urmând scandalului iscat de un studiu pentru uz intern al companiei Meta, care a arătat cât de nociv este Instagram asupra sănătății mintale a adolescenților, o altă investigație derulată de o organizație independentă arată și cum tinerii ajunși sau nu la depresie pot folosi aceeași platformă de socializare pentru a-și procura medicamente cu vânzare reglementată, precum Xanax, continuând cu stupefiante din categoria MDMA (Ecstasy) și alte substanțe interzise.

Deși Instagram blochează hashtaguri care ar putea duce direct la respectiva substanță interzisă, precum #mdma, platforma de socializare nu face aproape nimic în privința abrevierilor cunoscute de consumatori. Chiar și cei neinițiați (ex. copii) pot descoperi cu ușurință un cont de dealer este destul de ușoară. Astfel, dacă un adolescent scrie “mdma” în bara de căutare, Instagram va sugera automat rezultate similare, algoritmii platformei potrivind în mod automat hashtaguri sau conturi asociate cu ceea ce caută utilizatorii.

Spre exemplu, pentru un utilizator care tastează “buyxanax” în bara de căutare, algoritmii Instagram recomandă automat conturile unor dealeri de droguri, cei din urmă desfășurându-și activitatea pe Instagram în mod nestingherit, fără a încerca măcar să-și ascundă „business-ul” real. De altfel, este o practică comună pentru vânzătorii de medicamente reglementate și stupefiante să menționeze asta chiar în descrierea profilului.

Instagram droguri

Ducând „cooperarea” cu vânzătorii de stupefiante aproape la nivelul unui parteneriat, algoritmii Instagram ajută utilizatorii care au dat Follow contului unui traficant de droguri să-și diversifice oferta de „furnizori”, afișând mai departe la secțiunea recomandări conturile altor persoane cu interese/obiect de activitate similar.

Potrivit Tech Transparency Project, încercările de remediere a problemelor făcute pe cale normală, prin raportarea a 50 de postări care promovau în mod evident comercializarea de substanțe interzise s-a lovit de indiferența moderatorilor Instagram. Astfel, doar 36 dintre raportările primite au fost îndepărtate pentru încălcarea politicilor Instagram. Mai mult, Instagram a blocat un singur cont semnalat ca fiind folosit pentru vânzarea de substanțe interzise, investigatorii constatând ulterior profilul respectiv era încă activ pe platforma de socializare.

„Interzicem vânzarea de droguri pe Instagram. Numai în ultimul trimestru am eliminat 1,8 milioane de postări legate de vânzările de droguri și, datorită îmbunătățirii tehnologiei noastre de detectare, prevalența acestui tip de conținut este de aproximativ 0,05% din totalul conținutului vizualizat, sau aproximativ 5 vizionări la fiecare 10.000”,  declară Stephanie Otway, purtător de cuvânt al Meta. „Vom continua să ne îmbunătățim în acest domeniu, parte din eforturile noastre continue de a menține Instagram o platformă sigură, în special pentru cei mai tineri membri ai comunității.”

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult