Instagram readuce afişarea cronologică în feed-ul de conținut

09.12.2021
Instagram readuce afişarea cronologică în feed-ul de conținut

Instagram a schimbat în 2017 modul de afișare cronologică a conținutului, optând pentru folosirea unui algoritm guvernat de AI, care favorizează postările vizionate și de alți utilizatori. Rezultatul a fost un flux de conținut complet impredictibil pentru utilizatorii de rând, care favorizează postările de tip clickbait, ce captează atenția folosind conținut senzațional. La final , fluxul de „noutăţi” a ajuns să fie dominat de postări vechi chiar și de câteva zile, dar care au păcălit cu mesajul transmis un număr suficient de utilizatori Instagram.

Sistemul algoritmic folosit pentru organizarea feed-ului Instagram este în mod evident un eșec, CEO-ul Instagram Adam Mosseri confirmând acest lucru în mod indirect, prin anunțul cum că Instagram va reveni la modul de organizare cronologic.

Introdusă mai întâi de Facebook, prioritizarea postărilor folosind algoritmi netransparenți a atras critici aprinse la adresa ambelor rețele de socializare, dar în cazul Instagram lucrurile par că au scăpat complet de sub control. Potrivit unui studiu independent, algoritmii Instagram au fost deturnați atât de mult încât platforma de socializare aproape că s-a transformat într-un bazar de medicamente interzise și stupefiante, cei care desfășoară aceste operațiuni activând practic în văzul tuturor. Așa se face că un utilizator Instagram care inițiază o căutare după substanțe interzise depășește cu ușurință „protecțiile” platformei de socializare, fiind „îndrumat„ mai departe de algoritmii AI către genul de persoane care oferă astfel de servicii, sistemul de sugestii automate pentru conturi Instagram cu interese similare ajutând apoi la construirea unei întregi rețele de „furnizori” care să alimenteze dependența căpătată.

Nu este clar dacă schimbarea de atitudine din partea companiei Meta este motivată în mod direct de răspunsul negativ al publicului referitor la efectele nocive ale platformelor de socializare administrate, sau pericolul iminent al unor procese și amenzi usturătoare din partea autorităților competente. Cert este că practicile de până acum au „întins coarda” până aproape de punctul critic, gigantul fondat de Mark Zuckerberg fiind practic obligat să ia măsuri urgente.

„De câțiva ani ne concentrăm asupra modului de a oferi oamenilor mai mult control asupra experienței lor, cum ar fi favoritele, ceea ce pune conturile preferate în partea de sus a feed-ului”, a spus Mosseri. „Un alt lucru la care lucrăm de luni de zile este un flux cronologic. Mi-aș dori să am o lună anume să ți-o ofer, dar acum ne propunem la începutul anului viitor.”

Ierarhia conținutului bazată pe implicare (engagement) prioritizează afișarea de conținut în funcție de probabilitatea ca utilizatorii să interacționeze cu acele postări. În timp ce scopul acestui sistem este de a maximiza interacțiunile utilizatorilor cu conținutul Instagram și pe cale de consecință, maximizarea veniturilor, în practică utilizatorii ajung să fie bombardați cu postările unui grup restrâns de conturi cu care au interacționat în mod repetat. Motivul poate fi că respectivele postări s-au viralizat din motive mai mult sau mai puțin cinstite, dar și faptul că aceiași algoritmi le-au recomandat anterior în mod repetat, creând un efect de răspuns care se auto-potențează.

De asemenea, s-a descoperit că algoritmii automați bazați pe implicare acordă prioritate conținutului care este violent, toxic, fals și divizant din punct de vedere politic sau social. Nu de puține ori, algoritmii bazați pe criterii care sfidează interesele reale ale utilizatorilor au „dezgropat” postări vechi de mai multe zile, prezentându-le ca și conținut nou, doar pentru că un număr suficient de utilizatori au interacționat cu acestea.

Se pare că echipa Instagram lucrează şi la alte modificări care să mulţumească utilizatorii care au fost dezamăgiţi de experiența oferită până acum. Deși nu ştim exact în ce vor consta aceste modificări, este practic o certitudine că algoritmii automați folosiți pentru a selecta conturi și postări Instagram, pe baza probabilității ca publicul țintă să fie interesat, vor fi primii trimiși la „reciclat”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult