Instagram solicită utilizatorilor să-și valideze identitatea încărcând selfie-uri video

Autor: Aurelian Mihai 20.11.2021
Instagram solicită utilizatorilor să-și valideze identitatea încărcând selfie-uri video

Încercând să pună sub control folosirea tot mai răspândită a conturilor controlate de boți, Instagram solicită tot mai multor utilizatori marcați pentru activități suspecte în cadrul platformei să-și valideze identitatea încărcând selfie-uri video.

Concret, nu este vorba de vreo conspirație pusă la cale de Meta (compania din spatele Instagram) pentru includerea utilizatorilor într-o bază de date axată pe recunoaștere facială. Cu toate acestea, tot mai mulți utilizatori se văd cu accesul blocat la propriul cont de Instagram, singura modalitate de a obține deblocarea acestuia fiind realizarea unui video selfie după modelul așa numitelor mugshot-uri polițienești. Practic, urmând indicațiile afișate pe ecran trebuie să-ți rotești capul pe direcțiile stânga-dreapta, sus-jos, până ce algoritmii aplicației dau undă verde pentru încărcarea secvenței video pe serverele Instagram. Accesul este restabilit doar după ce imaginile analizate cu ajutorul tehnologiilor AI sunt validate ca aparținând unei persoane reale.

Instagram Video Selfie

Altfel spus, Instagram nu este interesat neapărat să obțină semnătura ta facială completă, ci doar să confirme că respectivul cont este folosit de o persoană reală și nu a fost inclus într-una din prolificele rețele de boți, specializate în servicii contracost, cum ar fi acordarea de like-uri pentru anumite postări și umflarea artificială a numărului de urmăritori pe anumite pagini de Instagram. Însă și mai grav este că rețelele de boți Instagram sunt folosite și în scopuri rău-intenționate, cum ar fi pentru hărțuirea anumitor persoane și propagarea de mesaje SPAM.

Instagram Video Selfie

Pentru a lăsa indicii tocmai celor care desfășoară astfel de operațiuni, Instagram nu detaliază exact care sunt criteriile după care sunt identificate și blocate conturile suspecte, admițând doar că o parte dintre utilizatori au fost puși să treacă prin această verificare în mod eronat. Totodată, compania precizează că secvențele video astfel obținute sunt șterse de pe servere în termen de 30 de zile, fără  ca datele de recunoaștere facială să fie folosite și în alte scopuri.