Instagram va aminti utilizatorilor să „ia o pauză”, dacă petrec prea mult timp în aplicație

11.11.2021
Instagram va aminti utilizatorilor să „ia o pauză”, dacă petrec prea mult timp în aplicație

Criticat pentru influența negativă pe care o poate avea asupra tinerilor, Instagram testează o funcție numită „Take a Break”, care va reaminti utilizatorilor să „ia o pauză” dacă petrec prea mult timp în aplicație.

În formula actuală, afișarea alertelor este pur opțională, Instagram mizând pe capacitatea utilizatorilor de a realiza faptul că au o problemă cu consumul prea mare de conținut și disponibilitatea de a-și combate propria adicție prin impunerea anumitor limite. Astfel, în urma activării funcției Take a Break poți seta afișarea notificărilor după 10, 20 sau 30 minute de folosire continuă a aplicație.

Potrivit șefului Instagram, Adam Mosseri, noua funcție a fost dezvoltată „în cadrul unui efort mai larg de a oferi oamenilor mai mult control asupra experienței Instagram”, urmând să vedem „mai multe idei ca aceasta în viitor”.

pauza instagram

Atenția sporită arătată de Instagram față de sănătatea mintală a propriilor utilizatori apare în urma unui studiu Facebook pentru uz intern, a cărui apariție în spațiul public a arătat lumii întregi cât de dăunătoare poate fi pentru tineri expunerea pe Instagram prin distribuirea de fotografii.

Analiza Facebook a arătat că pentru ”un procent semnificativ al tinerilor utilizatori” dar mai ales în cazul tinerelor adolescente, platforma Instagram are un puternic impact negativ asupra sănătății mintale, prin accentuarea stărilor de anxietate și depresie. Totodată, studiul mai arată și că Instagram înrăutățește problema imaginii de sine pentru o treime dintre adolescente, prin confruntarea sistematică a propriei imagini cu cea idealizată (photoshopată) a vedetelor Instagram.

Șeful Instagram spune că a colaborat cu experți din afara companiei pentru a dezvolta funcția „Take a Break”, planul fiind de a-i testa eficacitatea în zilele următoare cu un mic procent de utilizatori. Dacă rezultatele sunt încurajatoare, noua funcție ar putea fi lansată oficial în luna decembrie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult