Instagram va folosi procesare AI pentru re-verificarea automată a vârstei declarată de utilizatori

23.06.2022
Instagram va folosi procesare AI pentru re-verificarea automată a vârstei declarată de utilizatori

O parte dintre utilizatorii Instagram și-ar putea vedea conturile blocate, odată ce administratorii platformei vor introduce procesarea AI pentru re-verificarea vârstei pe baza pozelor încărcate.

Considerată una dintre cele mai nocive platforme de socializare în rândul tinerilor, Instagram încearcă să-și spele reputația apelând la algoritmi AI pentru confirmarea vârstei reale. Tehnologia este concepută special pentru a nu ține cont de vârsta declarată de utilizatori, confruntând vârsta furnizată cu vârsta biologică reală, dedusă prin analizarea pozelor încărcate cu ajutorul tehnologiilor de inteligență artificială. Teoretic, sistemul ar trebui să fie suficient de puternic pentru a distinge pozele oarecare în care apar alte persoane, de cele în care este detectată în mod repetat fața persoanei care deține contul respectiv.

Potrivit regulilor impuse de proprietarul meta, utilizatorii platformei trebuie să aibă cel puțin vârsta de 13 ani pentru a deține un cont Instagram. Chiar și în acest scenariu, intră în aplicare limite stricte care blochează accesul la postările etichetate (automat sau manual) drept reprezentând conținut pentru adulți.

Concentrați mai degrabă pe „construirea” unei baze de utilizatori cât mai numeroasă, administratorii Instagram au neglijat ani de-a rândul problema forțării accesului  de către utilizatori sub vârsta minimă, metodele uzuale (declararea unei vârste mai mari decât în realitate) fiind bine cunoscute și totuși, ignorate complet. Între timp, rețeaua Instagram a ajuns un fel de „gaură neagră” unde adolescenții pot dezvolta tot felul de ”afecțiuni” cu consecințe pe termen lung, începând cu depresie și formarea unei imagini de sine deconectată de realitate, până la „prietenii” cu furnizori de substanțe interzise și racolare în rețele de exploatare sexuală. Toate aceste probleme puteau fi evitate cu mult înainte de a se manifesta, dacă doar administratorii Instagram ar fi implementat un mecanism mai eficient pentru blocarea accesului tinerilor sub vârsta minimă, care să nu se bazeze declarația consemnată cu doar câteva click-uri.

Acționând după principiul „mai bine mai târziu decât niciodată” Instagram va solicita în curând și încărcarea unui video selfie, lămurind în mod suplimentar situațiile ambigue. Spre exemplu, atunci când pe respectivul cont nu apar suficiente imagini clare, care să permită identificarea unei singure persoane cu vârsta legală. La fel ca în cazul suspiciunilor de folosire abuzivă a conturilor Instagram (ex. în cadrul rețelelor de SPAM și dezinformare), utilizatorii vor fi solicitați să ofere în mod interactiv perspective diferite ale propriei fețe, întorcând capul conform instrucțiunilor afișate pe ecran.

Potrivit Meta, sistemul nu este conceput pentru a recunoaște și memora în mod permanent identitatea ta facială, ci doar pentru probarea vârstei reale. Un alt aspect interesant este că invalidarea vârstei nu este absolută. Spre exemplu, utilizatorii care nu pot proba vârsta adultă în țara în care se află (ex. 18 sau 21 de ani) vor fi restricționați de la vizualizarea postărilor pentru grupa superioară de vârstă. În schimb, cei care nu pot proba prin trăsăturile de fizionomie nici măcar vârsta de 13 ani își vor vedea accesul blocat. Fiind vorba de algoritmi AI, simpla „împrumutare” a unui prieten cu vârsta potrivită nu va funcționa în mod garantat, fiind necesar ca persoana scanată să fie potrivită cu trăsăturile celeia care apare în mod predominant în pozele încărcate pe respectivul cont.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult