Institutul american NSA, acuzat de spionarea mai multor oficiali guvernamentali europeni

02.06.2021
Institutul american NSA, acuzat de spionarea mai multor oficiali guvernamentali europeni
foto: pixabay

Lideri politici din Franța și Germania cer clarificări Statelor Unite, existând suspiciuni cum că institutul american NSA ar fi deturnat infrastructura de internet a Danemarcei cu scopul de a spiona oficiali guvernamentali europeni. Intruziunea ar fi mers până la interceptarea mesajelor SMS și comunicațiile făcute prin intermediul adreselor oficiale de email.

Dezvăluirea apare în cadrul unei investigații publicate de radiodifuzorul de servicii publice (DR) din Danemarca, confirmând că cea mai înaltă agenție de informații din Danemarca a oferit asistență Agenției Naționale de Securitate a SUA în timp ce încerca să supravegheze politicienii UE – inclusiv cancelarul german Angela Merkel. Potrivit DR, spionajul a făcut parte dintr-un efort coordonat în cadrul căruia Serviciul de informații al apărării danez (prescurtat „FE”) a acordat NSA acces la cablurile de internet daneze, ceea ce i-a permis să intercepteze traficul web care tranzitează mai multe națiuni europene. În acest fel, NSA ar fi putut spiona „politicieni și oficiali de top norvegieni, suedezi, germani și francezi”, susține raportul.

Nu este clar exact cât timp a durat campania de spionaj, însă acuzațiile se bazează pe un raport intern comandat de FE, ce acoperă activitățile agenției între anii 2012 și 2014 . Raportul „Dunhammer” a fost finalizat în 2015, dar abia acum a fost pus la dispoziția publicului prin raportarea DR.

Investigația vine să confirme practic dezvăluirile făcute de Edward Snowden încă din anul 2013, când fostul contractor NSA a arătat că SUA și-a spionat în mod sistematic aliații politici. Potrivit informațiilor divulgate de Snowden, NSA a monitorizat apelurile telefonice ale 35 de lideri mondiali pentru o perioadă necunoscută de timp. Printre cei vizați s-ar fi numărat și cancelarul german, Angela Merkel.

„Acest lucru nu este acceptabil între aliați și cu atât mai puțin între aliați și partenerii europeni”, a declarat luni președintele francez Emmanuel Macron, în cadrul unui recent summit video franco-german . „Am solicitat partenerilor noștri danezi și americani să furnizeze toate informațiile despre aceste dezvăluiri și despre aceste fapte din trecut. Așteptăm aceste răspunsuri. ” În mod similar, Merkel a spus că este de acord cu „afirmația lui Macron conform căreia interceptarea inter alia dintre aliați este inacceptabilă”, relatează CNN .

Răspunsul SUA a fost în esență ridicatul din umeri. Potrivit Washington Post, numeroși oficiali actuali și foști americani au răspuns acuzațiilor spunând că astfel de spionaj „nu ar trebui să fie o surpriză, deoarece aliații se spionează reciproc”. Este o justificare care a fost făcută de mai multe ori înainte. De altfel, rapoarte anterioare au sugerat că Merkel s-ar fi aflat sub lupa agențiilor americane de spionaj timp de câteva decenii, documentând întreaga carieră a politicianului german.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult