Întrebată despre folosirea elementelor back door în produsele electronice, agenția americană NSA evită răspunsul

29.10.2020
Întrebată despre folosirea elementelor back door în produsele electronice, agenția americană NSA evită răspunsul

În timp ce China este acuzată de spionarea națiunilor lumii prin ascunderea de elemente back door în dispozitivele de comunicații, Agenția Națională de Securitate (NSA) evită să ofere un răspuns echivoc unui senator american care încearcă să afle dacă această tactică este folosită în egală măsură și de SUA.

Potrivit informațiilor făcute publice de către faimosul Edward Snowden, un fost sub-contractor NSA care a ales să expună unele dintre cele mai „murdare” secrete ale SUA, chiar cu riscul de a fi judecat sub acuzația de trădare, agenția americană NSA este foarte interesată de cultivarea unor relații „speciale” cu fabricanții de echipamente electronice, vizând încorporarea mijloacelor necesare pentru facilitarea activității de spionaj.

Slăbiciunile strecurate intenționat în echipamente de comunicație și cunoscute în cerc restrâns ar urma să permită agenților NSA și aliaților SUA să scaneze la scară largă traficul de date trecut prin dispozitivele respective, nedetectabil și fără nevoia obținerii unui mandat care să încuviințeze în mod formal activitatea de interceptare.

Potrivit susținătorilor NSA, vulnerabilitățile de tip back door strecurate în echipamente de larg consum au un rol instrumental în colectarea de informații vitale pentru securitatea națională, atât de pe teritoriul altor țări dar și din cercurile grupărilor teroriste.

NSA: Nu împărtășim procese și proceduri specifice

Urmând dezvăluirilor făcute de Edward Snowden, agenția NSA a implementat noi reguli pentru colectarea de informații, vizând însă diminuarea riscului de expunere și compromisuri, au declarat pentru Reuters trei foști oficiali ai instituției. În practică, aproape niciuna dintre regulile stabilite formal nu ar fi respectate în prezent.

„Prezența elementelor back door și canale secrete pentru comunicații criptate reprezintă o amenințare la adresa securității naționale și a siguranței familiilor noastre – este doar o chestiune de timp până ce hackerii sau criminalii străini vor găsi modalități să le exploateze în interes propriu”, a declarat senatorul american Ron Wyden pentru publicația Reuters. „Guvernul nu ar trebui să aibă niciun rol în plantarea de elemente back door care să submineze tehnologiile de criptare folosite de americani”.

Contactați pentru furnizarea unui comentariu oficial, agenția de informații NSA a refuzat să spună cum și-a actualizat politicile privind obținerea accesului special la produsele comerciale. Oficialii NSA au declarat că agenția a reconstruit încrederea în sectorul privat prin măsuri precum oferirea de avertismente cu privire la defectele software.

„La NSA, este o practică obișnuită evaluarea constantă a proceselor pentru identificarea și determinarea celor mai bune practici”, a spus Anne Neuberger, care conduce Direcția de securitate cibernetică a ANS. „Nu împărtășim procese și proceduri specifice.”

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult