Intel a prezentat BMZ1 ”Bonanza Mine”, primul său procesor ASIC dedicat minării Bitcoin

26.02.2022
Intel a prezentat BMZ1 ”Bonanza Mine”, primul său procesor ASIC dedicat minării Bitcoin

Deși așteptările erau foarte mari, prima generație a procesului ASIC miner (BMZ1 ”Bonanza Mine”) dezvoltat de Intel pentru minarea criptomonedei Bitcoin nu reușește să surclaseze alternativele liderului de piață Bitmain, în ce privește eficiența consumului de energie.

Totuși, chiar dacă nu este la fel de puternic sau eficient ca soluțiile îndelung perfecționate, furnizate de jucători precum Bitmain, MicroBT și Canaan, cip-ul Intel BMZ1 reușește încă de la debut ceea ce pentru alți jucători din această industrie foarte competitivă a fost nevoie de ani și numeroase încercări nu tocmai reușite. Având printre clienți Block, compania recent înființată de Jack Dorsey, fostul CEO Square, Intel pornește cu dreptul în piața sistemelor ASIC miner, rămânând doar să-și perfecționeze „arsenalul” de cip-uri.

Demonstrată în echiparea unui echipament de minat cu 300 de cipuri BMZ1, soluția Intel pentru minare Bitcoin reușește să livreze o performanță de 40 terahash pe secundă, în condițiile unui consum total de 3600 Whr. Spre comparație soluția de ultimă generație a rivalului Bitmain, Andminer S19j, poate livra o performanță de 90 terahash pe secundă, în condițiile unui consum total de numai 3100 Whr.

Pentru clienții cu bugete mai mari și acces la electricitate foarte ieftină, Intel oferă și un echipament cu putere de 198 terahash pe secundă și consum de 5445 Whr, prevăzut cu un sistem de răcire pe bază de lichid.

Deși nu este la fel de eficient ca unele dintre soluțiile competitoare, cipul Intel BMZ1 ar putea avea de partea sa atuul costurilor de fabricație și implicit achiziție a echipamentului de minat. Realizat folosind procesul de fabricație pe 7 nm și bazat pe un design foarte bine optimizat, cipul BMZ1 poate fi produs în volum de până la 4000 unități per waffer de siliciu. Iar dacă și rata de succes a cipurilor realizate este suficient de mică, deja putem vorbi despre economii importante pe care viitorii clienți le pot face încă de la cheltuiala inițială, cu achiziționarea echipamentelor de minat.

Reafirmând angajamentul față de piața extrem de profitabilă în care tocmai și-a făcut intrarea, Intel anunță deja pregătirea celei de-a doua generații a acceleratorului său blockchain, și mai eficient în privința consumului de energie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult