Intel anunță FakeCatcher, un serviciu care permite detectarea clipurilor deepfake cu o acuratețe de 96%

20.11.2022
Intel anunță FakeCatcher, un serviciu care permite detectarea clipurilor deepfake cu o acuratețe de 96%
foto: youtube

Clipurile deepfake au ajuns atât de răspândite și bine realizate încât intel consideră că e nevoie de FakeCatcher, un detector specializat pentru combaterea acestora.

Anunțul intervine după ce la jumătatea acestui an autoritățile UE au solicitat companiilor de tehnologie să combată mai agresiv clipurile deepfake și dezinformarile, cu aluzie la pregătirea unui pachet de legi care să prevadă sancțiuni usturătoare. Denumit Digital Services Act, acesta obligă companiile care administrează platforme online să cedeze autorităților abilitate informații relevante pentru combaterea dezinformărilor și să intervină pentru îndepărtarea în timp util a conținutului abuziv. Asta presupune și dezvoltarea unui mecanism eficient pentru detecția clipurilor și imaginilor alterate prin tehnologia deepfake.

Altfel spus, noul FakeCatcher nu este nimic altceva decât versiunea gratuită a serviciului pe care Intel l-a dezvoltat mai degrabă cu gândul la clienți valoroși din sfera companiilor de tehnologie.

Intel susține că produsul are o rată de acuratețe de 96% și funcționează prin analizarea circulației sângelui din vesele de sânge ale feței. Deși, astfel de detalii sunt în mod normal invizibile pentru spectatorii de rând, software-ul poate detecta aceste diferențe subtile prin analizarea clipurilor video încărcate spre analiză. „Verdictul este dat practic în timp real, utilizatorii FakeCatcher aflând pe loc dacă clipul trimis spre analiză este sau nu un fals.

Ilke Demir, cercetător senior în cadrul Intel Labs, a proiectat FakeCatcher în colaborare cu Umur Ciftci de la Universitatea de Stat din New York din Binghamton. Serviciul folosește hardware și software Intel, rulează pe un server dedicat și prezintă o interfață web pentru încărcare a clipurilor video de analizat. Altfel spus, nu este necesară instalarea locală de software sau un PC dedicat pentru partea de analiză.

FakeCatcher, analizează 32 de locații de de la nivelul feței pentru neconcordanțe în modul de festare a circulației sanguine. Spre exemplu, dacă o față este „transplantată” și modelată artificial pe chipul altei persoane, algoritmii Deep Learning creați de Intel vor putea detecta anomalii care demască falsul creat.

Probabil că de aici va rezulta o joacă de-a șoarecele și pisica între dezvoltatorii de software care asistă crearea de clipuri deepfake și cei care oferă soluțiile de detecție, fiind doar o chestiune de timp până ce detaliile analizate de algoritmii FakeCatcher vor fi incluse la procesarea unor clipuri deepfake și mai greu detectabile.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult