Internetul prin satelit al lui Jeff Bezos va fi mai rapid decât Starlink-ul lui Elon Musk

21.12.2020
Internetul prin satelit al lui Jeff Bezos va fi mai rapid decât Starlink-ul lui Elon Musk

Elon Musk și Jeff Bezos nu sunt doar cei mai bogați oameni din lume. Amândoi sunt implicați în dezvoltarea tehnologiei la nivel global și totodată, amândoi dețin proiecte similare în domenii precum explorarea spațiului și chiar furnizarea de internet prin satelit. Project Kuiper, alternativa companiei Amazon la serviciul Starlink de la SpaceX, este acum într-un stadiu de prototip, însă se pare că ambițiile sunt de la început mari. Conform specificațiilor tehnice, vitezele de transfer ar putea fi mai mari decât pe dispozitivele de la SpaceX.

Starlink de la SpaceX ar putea fi întrecut în viteze de transfer de Project Kuiper de la Amazon

Serviciile Starlink sunt deja disponibile într-un stadiu incipient, primii clienți primind deja echipamentele și posibilitatea de a se conecta la internetul prin satelit al lui Elon Musk. Doar că vitezele sunt momentan destul de mici în comparație cu 4G, 5G sau conexiunile prin cablu sau fibră. La aproximativ 100 Mbps, internetul ar trebui să aibă viteză bună pentru streaming de filme și seriale sau alte activități care nu necesită descărcarea locală. Totuși, având în vedere cât de mari sunt acum filmele la calitate înaltă și în special jocurile video, aceasta este o viteză destul de mică.

Amazon a prezentat noile sale antene pentru Project Kuiper, care vor ajunge la clienți. Acestea folosesc „Ka-band”, o nouă bandă de date, care poate transmite date rapid cu latență mică, cu o construcție mai mică și mai ușoară decât modelele mai vechi de antene satelit. De altfel, aceasta, în stadiu de prototip, deja oferă viteze de transfer de 400 Mbps, care ar putea crește în următoarele variante.

Amazon urmează să lanseze 3.236 de sateliți în orbită joasă, la fel ca Starlink, pentru care a primit deja aprobare din partea FCC în SUA. Compania plănuiește să investească 10 miliarde de dolari în divizia de furnizare de servicii de internet în următoarea perioadă.

sursa: Ars Technica

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult