Google Maps va dezactiva funcția de navigare pentru utilizatorii care nu-și împart datele cu Google

25.08.2021
Google Maps va dezactiva funcția de navigare pentru utilizatorii care nu-și împart datele cu Google

Google Maps nu va mai funcționa în modul de navigare pentru utilizatorii care nu contribuie la calitatea serviciului, permițând Google să le folosească dispozitivele pentru colectarea în timp real a informațiilor din trafic.

Pentru necunoscători, modul cum Google Maps te poate avertiza în timp real despre întârzierile din trafic, recalcula ruta către destinația selectată pentru scurtarea timpului de călătorie și prezice cu acuratețe timpul până la destinație pare aproape magie. În realitate, sistemul se bazează pe colectarea în timp real de informații relevante în timp ce folosești aplicația Maps, sau călătorești cu un telefon Android asupra ta, conectat la internet și asociat unui cont Google. Cu mii de călători aflați în tranzit, posesori sau nu de autoturisme, Google poate detecta în timp real dacă un anume mijloc de transport în comun este aglomerat, sau situația din trafic este pe cale să genereze întârzieri. Frânarea violentă a autoturismului în care te afli, urmată de încetinirea bruscă a mașinilor aflat imediat în spate, poate determina apariția pe hărțile Google Maps a familiarului indicator „Crash” și colorarea traseului în galben sau roșu, pentru a indica o porțiune cu trafic îngreunat.

Însă preocuparea unui număr tot mai mare de utilizatori față de aspectul protejării datelor personale, manifestată prin debifarea sistematică a setărilor de confidențialitate care permit companiilor precum  Google colecteze în sistem croudsource date relevante pentru funcționarea serviciilor de tipul Maps sau Waze amenință să afecteze acuratețea predicțiilor oferite. Până la urmă, atât timp cât datele colectate nu sunt personal identificabile și contribuie la îmbunătățirea serviciului pe care tu și alți utilizatori Google Maps îl folosesc, de ce ar fi greșit să participi și tu?

Google Maps Navigation

Pornind de la această idee, Google a decis să dezactiveze modul de navigare turn-by-turn din aplicația Maps, pentru utilizatorii care nu au bifat permisiunea Location la prima folosire a aplicației. În schimb, utilizatorii sunt întâmpinați cu un mesaj de informare, descriind modul în care datele de localizare sunt folosite pentru îmbunătățirea serviciului:

Pe măsură ce navigați, Google colectează detalii, cum ar fi locația GPS și ruta pe care ați parcurs-o. Aceste date pot fi folosite pentru ca informațiile, inclusiv condițiile de trafic în timp real și întreruperile, să fie vizibile pentru alții și să le ajute găsiți cel mai rapid traseu. Aceste actualizări ale hărții nu vor fi asociate Contului sau dispozitivului dvs. Google. ”

Dacă folosești butonul Start, vei fi redirecționat pentru acordarea permisiunii de utilizare Location și mai departe către modul de navigare turn-by-turn. În schimb, dacă folosești butonul Cancel primești doar o listă cu indicații pas-cu-pas, nu tocmai folositoare la drum lung.

Modificările aduse politicii de utilizare Google Maps sunt aplicate imediat, atât pentru versiunea de Android dar și cea de iOS a aplicației.