Kim Kardashian și Floyd Mayweather ar putea ajunge la închisoare pentru fraude cu cirptomonede

12.01.2022
Kim Kardashian și Floyd Mayweather ar putea ajunge la închisoare pentru fraude cu cirptomonede

Acuzați că și-au folosit influența pentru a promova o schemă de tip piramidal centrată în jurul unei false criptomonede numită EthereumMax, Kim Kardashian, Floyd Mayweather și baschetbalistul american Paul Pierce fiind acum citați în cadrul unui proces colectiv deschis în numele victimelor acestei înșelătorii.

La fel ca multe alte escrocherii apărute în umbra cele mai recente bule speculative din piața criptomonedelor, cea girată cu propria imagine de vedete precum Kim Kardashian și Floyd Mayweather a fost centrată unei criptomonede deja recunoscută și oarecum faimoasă, Ethereum. Doar că, deși sună ca și cum ar fi pe cale să înlocuiască criptomoneda tranzacționată în ultimele luni la peste 4000 de dolari per unitate, EthereumMax nu este nimic altceva decât fața prietenoasă a unei scheme de tip pump-and-dump. Practic, nimic altceva decât o cripotomonedă nou înființată, promovată cu ajutorul unor personaje oarecum cunoscute, cu scopul de a atrage fonduri de la cât mai mulți investitori creduli. Escrocheria se concretizează în momentul când deținătorii unui volum semnificativ din criptomonedele nou puse în circulație decid în mod spontan să le tranzacționeze în favoarea unei alte criptomonede cu reputație dovedită, prăbușind valoarea cotațiilor pentru investitorii rămași.

În cazul de față, intervalul curs de la lansarea EthereumMax și devalizarea investitorilor este foarte scurt 14 mai – 21 iunie 2021, promovarea adusă de nume cu rezonanță precum Kim Kardashian și Floyd Mayweather având fără îndoială o contribuție decisivă la valoarea prejudiciului cumulat. Mai exact, cotația EthereumMax a crescut cu 632% de la momentul promovării publice oferite de Paul Pierce și Floyd Mayweather, cei doi distribuind inclusiv mesaje conținând adrese URL care facilitau cumpărarea respectivei criptomonede. Simultan, alți investitori EthereumMax au fost recrutați cu ajutorul lui Kim Kardashian, folosind platforma Instagram. În mod amuzant, Kim Kardashian pare să fi fost doar ultima verigă din schema înșelătoriei, valoarea EthereumMax scăzând cu 98% în ziua imediat următoare promovării pe Instagram. Confirmând reușita deplină a înșelătoriei, autorii implicați în mod direct în lansarea criptomonedei și-au vândut în mod integral pozițiile deținute, înainte ca prețul de tranzacționare să se prăbușească. Cât despre beneficiile obținute de vedetele recrutate pentru promovare, sumele exacte urmează să fie stabilite în cadrul investigațiilor ulterioare, însă cel mai probabil pedepsele primite vor depăși cu mult foloasele obținute pe termen scurt.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult