Lider al mafiei italiene, arestat în Spania după ce a apărut pe Google Street View

06.01.2022
Lider al mafiei italiene, arestat în Spania după ce a apărut pe Google Street View

Un mafiot italian, vizat de un mandat de arestare european emis în anul 2014, s-a întâlnit într-o zi cu una dintre mașinile Google trimise pe străzile unui oraș din Spania pentru împrospătarea imaginilor Street View.

Fugar de aproximativ 20 de ani după ce a fost condamnat în Italia pentru crimă, mafiotul în vârstă de 61 ani pe nume Gioacchino Gammino probabil că nu era la curent cu „pericolul” prezentat de întâlnirile cu mașinile Google Street View, care „bântuie” uneori pe străzile orașelor.

Mafiotul italian care se prezenta drept Manuel și a lucrat o vreme ca bucătar, a făcut imprudența să-și deschidă un mic magazin de legume-fructe pe o stradă oarecare din orășelul Galapagar, aflat în apropierea Madridului. În mod inevitabil, activitatea desfășurată la stradă i-au crescut șansele acestuia de a fi văzut și recunoscut de cineva în spațiul public, însă locația relativ izolată și anii trecuți fără incidente l-au făcut pe fostul mafiot să lase garda jos. Însă cel mai probabil, Gammino pur și simplu nu a recunoscut pericolul prezentat de mașinile Street View și aranjamentul lor ciudat de camere foto rotative. Momentul care nu poate să fi durat mai mult de câteva secunde a avut însă urmări imposibil de remediat pentru fugarul italian, figura sa pozând pe o stradă din Galapagar rămânând pentru cel puțin câțiva ani imortalizată pe Google Street View.

În scurt timp, cineva care l-a recunoscut a contactat autoritățile spaniole, imaginile Street View și faptul că fugarul avea o locație fixă unde lucra înlesnind prinderea sa.

Interesant este că mafiotul italian a fost recunoscut în ciuda faptului că algoritmii Google ascund în mod automat fețele persoanelor surprinse în imaginile Street View, incidentul confirmând practic că nu te poți ascunde cu adevărat de Google, dacă cineva este suficient de bine determinat să te găsească. Pornind probabil de la o suspiciune ridicată de investigatori italieni care au „periat” imaginile Street View în căutare de indicii, autoritățile spaniole au confirmat ulterior identitatea lui Gioacchino Gammino, în urma vizitei făcute la fața locului.

După 20 de ani de fugă, Gammino a crezut că a reușit să rupă toate legăturile cu Sicilia. La arestarea sa, el a spus poliției: „Cum m-ați găsit? Nici măcar nu mi-am sunat familia de 10 ani!”

Gammino aparținea unui clan mafiot din Agrigento, Sicilia, care a fost prins într-o ceartă sângeroasă cu Cosa Nostra, principala rețea de mafie din Sicilia, în anii 1990. A fost arestat pentru prima dată în 1984, când a fost anchetat de judecătorul anti-mafie Giovanni Falcone, care a fost asasinat ulterior tot de mafie, într-un atac cu bombă, în 1992.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult