Marea Britanie, somată de ONU să nu mai „potrivească” femei din Ucraina cu bărbați singuri

13.04.2022
Marea Britanie, somată de ONU să nu mai „potrivească” femei din Ucraina cu bărbați singuri

Aparent inofensivă, tehnologia prin care Tinder și chiar Facebook folosesc locația raportată de telefoane mobile pentru a „potrivi” sau facilita descoperirea utilizatorilor cu interese comune este folosită a înlesni exploatarea sexuală a femeilor din Ucraina fugite din calea războiului.

Potrivit agenției ONU pentru refugiați, Marea Britanie a întins o veritabilă capcană pentru femeile vulnerabile refugiate din Ucraina. Concret, programul de ajutor numit „Camine pentru Ucraina”, prin care peste 150.000 de oameni au oferit camere în casele lor celor care fugeau de invazie a fost exploatat de bărbații britanici pentru a primi în mod selectiv femeile ucrainene vulnerabile, care sosesc singure în țară. Nu de puține ori, femeilor ajunse în casele pretinșilor binefăcători le sunt cerute favoruri sexuale în schimbul cazării și acoperirea necesităților zilnice (ex. hrană).

„Potrivirea făcută fără supravegherea adecvată poate duce la creșterea riscurilor cu care se pot confrunta femeile, pe lângă trauma deplasării, separării familiei și violenței deja experimentate”, a spus un purtător de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați.

Însă problemele pentru refugiații din Ucraina nu se opresc aici, pericolul de exploatare fiind chiar mai mare în mediul online:

„Prin adoptarea unei abordări fără intervenție, există un risc mare ca traficanții, criminalii și proprietarii fără scrupule să creeze site-uri și pagini de Facebook pentru a-i ademeni pe cei vulnerabili”, se arată în scrisoarea trimisă autorităților britanice.

Mai mulți refugiați ucraineni au declarat anterior că aleg să se întoarcă în Ucraina afectată de război, deoarece sunt epuizați de „foamea și lipsa de adăpost” provocate de așteptarea îndelungată a vizelor pentru Regatul Unit.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult