MediaTek ar putea lansa primul chipset pentru mobil care integrează tehnologii generative AI

23.08.2023
MediaTek ar putea lansa primul chipset pentru mobil care integrează tehnologii generative AI

Următorul chipset Dimensity 9300 de la MediaTek ar putea încorpora tehnologii generative AI care permit folosirea serviciilor bazate pe inteligență artificială fără nevoia unei conexiuni active la internet.

Totul pornește de la Llama 2 un nou model generative AI dezvoltat de Meta, cu scopul de a rivaliza soluțiile Chat GPT și Bard deja promovate Microsoft și Google. Însă Llama 2 a venit doar ca un model AI emergent, dezvoltatorul Facebook căutând cu oarecare disperare obținerea de suport pentru impunerea la scară mai largă.

Deși tehnologiile generative AI sunt la mare căutare în zilele noastre, accesul rapid și suportul hardware dedicat încă pot da un avantaj decisiv. Spre exemplu, niciunul dintre serviciile bazate pe Chat GPT nu funcționează în lipsa conexiunii la internet, întreaga abordare părând mai degrabă o improvizație.

Totuși, există avantaje precum posibilitatea de a beneficia de aceste inovații chiar și în lipsa conexiunii la internet.

Cert este că AI-ul generativ vine doar ca o extensie pentru aplicațiile înzestrate cu algoritmi de procesare neurală, deja suportați cu chipseturi de generație mai veche.

MediaTek își propune să clădească suportul pentru noua platformă prin adăugarea suportului hardware-software necesar pentru a rula Llama 2, precum și a unui APU actualizat cu accelerare Transformer backbone.

Astfel Dimensity 9300 ar putea fi primul chipset MediaTek cu suport nativ generative AI, primele dispozitive bazate pe acesta ajungând în magazine înainte de finalul anului în curs.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult