Mesajele private de pe WhatsApp pot fi citite oricând de ce cei peste 1000 de moderatorii sub-contractați de Facebook

08.09.2021
Mesajele private de pe WhatsApp pot fi citite oricând de ce cei peste 1000 de moderatorii sub-contractați de Facebook

Chiar în timp ce WhatsApp încearcă să convingă pe toată lumea de securitatea impenetrabilă a platformei de mesagerie instant, schimburile de mesaje private ale utilizatorilor sunt puse la discreția unei echipe de peste 1000 moderatori sub-contractați de Facebook din partea unor terțe companii, precum Accenture.

Cu activități inclusiv în România, dar și alte regiuni cu costuri reduse ale forței de muncă,  Accenture este o multinațională cu peste jumătate de milion de angajați, specializată în servicii IT și consultanță (inclusiv call-center), deservind în general companii occidentale interesate de externalizarea anumitor servicii la costuri cât mai mici.

În cazul WhatsApp, moderatorii subcontractați de Facebook sunt responsabili cu verificarea manuală a postărilor suspecte evidențiate cu ajutorul algoritmilor automați bazați pe inteligență artificială, cât și raportările trimise de utilizatorii platformei de mesagerie.

Echipele de moderatori „verifică, printre altele, suspiciunile de spam, dezinformare, discursuri de ură, potențiale amenințări teroriste, materiale de abuz sexual asupra copiilor (CSAM), șantaj și„ întreprinderi orientate sexual ”, relatează Gizmodo.„ Pe baza conținutului, moderatorii pot bloca contul respectiv, pune utilizatorul „sub avertisment” sau infirma suspiciunile.

WhatsApp

Această strategie de moderare a conținutului vine însă în contradicție flagrantă cu afirmații mai vechi ale CEO-ului Mark Zuckerberg. Potrivit acestuia, Facebook ”nu poate vedea nimic din conținutul WhatsApp, acesta fiind deplin protejat în spatele tehnologiilor de criptare”. De altfel, chiar în termenii de utilizare ai serviciului, afișați la prima pornire a aplicației și obligatoriu acceptați pentru utilizarea WhatsApp, găsim afirmația ”Nu putem citi sau asculta conversațiile dvs. personale , deoarece acestea sunt criptate de la un capăt la altul… Acest lucru nu se va schimba niciodată. ”

În realitate, promisiunea făcută utilizatorilor WhatsApp ar fi complet falsă, administratorii platformei colaborând în mod frecvent cu reprezentanți ai autorităților legale din țările acoperite de serviciile companiei, cedând informații de tip metadata care pot înlesni investigații aflate în desfășurare.

Existența unei echipe de peste 1000 moderatori WhatsApp, subcontractați folosind serviciile unor terțe companii care își desfășoară activitățile în diverse regiuni ale lumii, fără posibilitatea unui control strict din partea clientului Facebook, este cu atât mai puțin încurajatoare.

Oficial, singura admisiune din partea WhatsApp este aceea că ”anumite mesaje” pot fi citite de moderatori, dacă sunt raportate de către destinatarul acestora. Afirmația vine însă în contradicție cu principele tehnologiilor de criptare end-to-end, care prin definiție ar trebui să fie imune în fața oricărei forme de interceptare.

Potrivit statisticilor comunicate chiar de WhatsApp, compania a notificat autoritățile pentru 400.000 incidente vizând siguranța minorilor, unele dintre acestea fiind concretizate prin investigații și anchete penale.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult