Mesajul văzut de rușii care au urmărit Parada de Ziua Victoriei la TV. A apărut inclusiv pe canalele cu desene animate

09.05.2022
Mesajul văzut de rușii care au urmărit Parada de Ziua Victoriei la TV. A apărut inclusiv pe canalele cu desene animate

Uniți de o cauză comună, hackerii care vizează practic non-stop media rusă în încercarea de a sparge zidul aparent impenetrabil al propagandei de stat au obținut astăzi o victorie la oră de maximă audiență, suprapunând peste imaginile cu Vladimir Putin un mesaj care nu lasă loc de interpretări.

Apărut simultan pe toate televiziunile frecventate de publicul captiv aparatului de propagandă rusesc, de la Russia-1 până la canalele cu desene animate pe care mămicile le privesc (de voie sau de nevoie) în majoritatea timpului, mesajul în formă text vine în contradicție flagrantă imaginile patriotice date pe TV:

Sângele miilor de ucraineni și a sutelor de copii este pe mâinile voastre. Autoritățile vă mint. Nu războiului”, au citit pe ecrane milioane de ruși. Autorii atacului n-au fost deocamdată identificați.

Urmând atacurilor directe la adresa televiziunilor, aparent, hackerii au descoperit o modalitate alternativă de facilitare mesajului, într-un moment cu audiență atât de mare. Astfel, în loc să încerce afișarea directă pe imagine, cu riscul ca operatorii televiziunilor să reacționeze imediat comutând pe publicitate, hackerii au atacat sistemul digital de subtitrării, suportat de majoritatea televizoarelor moderne, conectate la rețeaua de cablu. Tehnologia este folosită de mai mulți operatori de telefonie mobilă (MTS, NTV Plus, Rostelecom și Wink), folosiți pentru a urmări de pe smartphone transmisiunile de televiziune.

Potrivit unui părinte din Tyumen, Siberia: „Furnizorul TV a „încântat” copilul meu cu un astfel de mesaj pe canalele pentru copii, iar apoi s-a dovedit că același lucru s-a întâmplat și pe celelalte canale.

„Mesajul apare în descrierea oricărui program.”

Hackerii au vizat inclusiv canalul TV Zvezda al ministerului rus al apărării, mesajul apărând pentru telespectatorii care se informează prin intermediul motorului de căutare Yandex.

„A fost efectuat un atac cibernetic pe canalele de televiziune rusești, din cauza căruia abonații ar putea avea inscripții extremiste în grila de difuzare”, a spus MTS în Siberia.

„Acum, specialiștii noștri IT elimină prompt consecințele hack-ului, astfel încât abonații să poată primi servicii și să vizioneze programe TV și filme cât mai repede posibil.”

Citește și Lidl, 9 – 13 mai: Căști Bluetooth, accesorii de smartphone și alte dispozitive interesante

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult