Meta prezintă AI Research SuperCluster, curând, cel mai puternic supercomputer bazat pe inteligență artificială

25.01.2022
Meta prezintă AI Research SuperCluster, curând, cel mai puternic supercomputer bazat pe inteligență artificială

Noul supercomputer dezvoltat de Meta este element central în construirea viitorului Metavers VR, însă se va ocupa și cu gestionarea conținutului publicat pe alte platforme ale companiei, precum Facebook și Instagram. Meta, proprietarul Facebook, intră astfel în cursa globală pentru construirea celor mai mari și puternice supercomputere.

Cel puțin pe segmentul tehnologiilor de inteligență artificială, instalația AI Research SuperCluster va deveni în scurt timp cel mai puternic supercomputer din lume. Construită în aproximativ doi ani folosind o echipă formată din câteva sute de specialiști și cercetători, recrutați inclusiv de la partenerii Nvidia,  Penguin Computing și Pure Storage, instalația dedicată accelerării algoritmilor de procesare neurală este folosită deja pentru antrenarea de modele AI specializate în procesarea de limbaj natural și tehnologii de tip computer-vision pentru cercetare.

„Experiențele pe care le construim pentru metavers necesită o putere de calcul enormă… iar RSC va permite noi modele AI care pot învăța din trilioane de exemple, pot înțelege sute de limbi și multe altele”, a spus CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, într-o declarație oferită pentru publicația The Wall Street Journal.

În prezent, supercomputerul AI dezvoltat de compania lui Zuckerberg găzduiește 6080 unități de procesare grafică Nvidia, plasându-l pe locul cinci printre cele mai rapide supercomputere din lume. Însă în forma finală, acesta va dispune de aproximativ 16000 procesoare similare unităților GPU regăsite pe acceleratoare grafice NVIDIA din gama de top, devenind cel mai puternic supercomputer AI din lume.

Spre deosebire de simulările și analizele complexe desfășurate de obicei cu ajutorul supercomputerelor, procesarea algoritmilor de inteligență artificială folosind sisteme convenționale echipate cu procesoare x86 sau ARM este mai degrabă ineficientă. În schimb, unitățile GPU de tipul celor folosite și la accelerarea jocurilor 3D sunt mult mai potrivite pentru acest tip de sarcini, bazate pe efectuarea în paralel a unui număr foarte mare de calcule relativ simple.

Comparat unui CPU convențional, echipat cu doar câteva unități de calcul foarte puternice dar costisitoare și ineficiente în privința consumului de energie, un GPU dispune de mii de procesoare care pot funcționa simultan. Bazate pe un design simplificat, acestea sunt mai puțin versatile în privința tipului de cod pe care îl pot executa, dar mult mai puternice și eficiente la tipul de sarcină folosită în cazul de față.

Infrastructura de calcul de înaltă performanță, cum ar fi un supercomputer, este necesară pentru a înțelege volumele de date de care are nevoie Facebook, a declarat Bill Gropp, directorul Centrului Național pentru Aplicații de Supercomputing de la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign.

„În cazul Facebook, bănuiesc că ceea ce se uită la ei este comoara pe care o au din datele pe care le obțin de la utilizatorii lor, și acesta este un set de date uriaș, prea mare pentru majoritatea sistemelor de inteligență artificială pe care cercetătorii le folosesc de obicei. ”, a spus Dr. Gropp.

Potrivit vicepreședintelui Meta, Jerome Pesenti, noul AI Research SuperCluster este momentan folosit în scopuri de cercetare, putând dura ani de zile până să vedem genul de produse pe care compania intenționează acum să le dezvolte. Obiectivul Meta este acela de a procesa vastele baze de date colectate până acum, pentru a construi modele AI care pot gândi ca un creier uman și interacționa folosind recunoaștere vocală și vizuală, beneficiind de înțelegere contextuală a situațiilor.

Deocamdată, Meta refuză să precizeze locația în care este amplasat noul supercomputer, sau costul acestuia.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult