Microsoft ar fi cenzurat la nivel global căutările Bing Search, ascunzând informații despre politicienii chinezi

20.05.2022
Microsoft ar fi cenzurat la nivel global căutările Bing Search, ascunzând informații despre politicienii chinezi

În mod normal, atunci când încerci o căutare pe Bing Search folosind cuvinte cheie, sugestiile de rezultate ar trebui să apară chiar în timp ce tastezi. Însă cu anumite expresii de căutare care fac referire la subiecte incomode pentru puterea de la Beijing, și chiar numele unor politicieni sau dizidenți, sugestiile se opresc brusc, ca și cum subiectul respectiv ar fi complet necunoscut pentru principalul rival Google Search. Și mai îngrijorător este că presupusa cenzură, aplicată atât la tastarea în limba engleză sau folosind caractere chinezești, se manifestă indiferent dacă accesezi Bing Search de pe teritoriul Chinei, din SUA sau din Canada. Același „tratament” este aplicat și funcției de căutare încorporată cu Windows Start Menu și motorul de căutare alternativ DuckDuckGo, ambele fiind bazate pe același sistem de auto-completare furnizat de motorul Bing.

Faptul că Bing Search nu returnează sugestii automate la folosirea anumitor cuvinte sau expresii de căutare nu este ceva anormal sau greșit, chiar și rivalul Google Search având un comportament similar, însă doar în relație cu subiecte sensibile, precum pornografie.

Printre exemplele de căutări care nu sunt auto-completate avem numele președintelui Xi Jinping, activistul pentru drepturile omului Liu Xiaobo și expresia Tank Man, folosită pentru a referi evenimentele din timpul revoluției din Piața Tienanmen.

Aparent, dacă ști exact ce vrei să cauți, atunci vei găsi informațiile relevante în listele Bing Search, acestea nefiind cenzurate în afara Chinei. În lipsa unor explicații oficiale din partea Microsoft, putem presupune că avem de-a face cu un bug al motorului Bing, care a permis extinderea cenzurii practicate de China la nivel global.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult