Microsoft pregătește retragerea vechiului browser Internet Explorer și Microsoft Edge, în 2021

18.08.2020
Microsoft pregătește retragerea vechiului browser Internet Explorer și Microsoft Edge, în 2021

Deși au fost vremuri când acest deznodământ părea unul imposibil, atât Internet Explorer dar și originalul Edge sunt pe cale să nu mai fie suportate de Microsoft, dezvoltatorul Windows preferând în schimb o soluție derivată din Google Chrome, web browser-ul a cărui dominație a încercat să o submineze prim orice mijloace mulți ani de-a rândul.

Coafând puțin lovitura de imagine, noul web browser se numește tot Microsoft Edge și este promovat drept o versiune evoluată a originalului Microsoft Edge, proiectat de inginerii companiei din Redmond pentru a fi atât de minimalist în designul său, încât mai nimeni nu l-a luat în serios. Desigur, un neajuns care a cântărit greu a fost lipsa extensiilor, Microsoft impunând un control atât de strict pe partea de securitate, încât majoritatea dezvoltatorilor s-au abținut din a contribui la bagajul unui web browser ce părea deja fără viitor.

Internet Explorer – adio, dar rămân cu tine

Cât despre Internet Explorer 11, acesta nu va dispărea pe de-a-ntregul, continuând să apară precum o fantomă atunci când una dintre nenumăratele platforme web încă folosite de companii îi solicită în mod expres participare. Altfel, suportul său va dispărea din următoarea iterație a pachetului Office 365, OneDrive, Outlook și alte servici administrate de Microsoft. Pentru cine mai ține evidența, Internet Explorer împlinește 30 de ani pe data de 30 noiembrie 2020.

Cert este că va mai dura ceva timp până și ce ultimii clienți Enterprise care își bazează infrastructura pe Internet Explorer 11 să renunțe complet la browserul web devenit o veritabilă relicvă. Microsoft speră că, ajutat de motorul Chromium deja folosit la scară largă, cel de-al doilea înlocuitor Internet Explorer va oferi fundația trainicpă pe care multe companii o așteaptă de ceva vreme.

Microsoft Edge nu moare, dar se transformă

Deocamdată, Microsoft va continua să permită companiilor să acceseze site-uri vechi care au fost special create pentru Internet Explorer, suport pentru Internet Explorer 11 din Windows 10 devenind însă complet invizibil pentru utilizatorii de rând.

Cât despre originalul Edge, browserul web creat de Microsoft complet de la zero, în speranța ca acesta să devină o alternativă mai rapidă, mai sigură și per total, mai puternică la rivalul Google Chrome, ei bine acest plan este mort și îngropat. Parțial, versiunea Microsoft Edge dezvăluită prima dată în 2015 și-a atins scopul, în sensul că a marcat începutul sfârșitului pentru Internet Explorer și a consolidat brandul menit să îi succeadă. Deși, în măruntaiele sale este o aplicație complet diferită, noul Microsoft Edge va duce mai departe rivalitatea cu Google fără ca utilizatorii de rând să realizeze compromisul făcut de Microsoft pentru a evita căderea în irelevanță.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult