Microsoft, criticat pentru introducerea unui sistem de scoring care facilitează supravegherea angajaților la locul de muncă

27.11.2020
Microsoft, criticat pentru introducerea unui sistem de scoring care facilitează supravegherea angajaților la locul de muncă

Potrivit activiștilor care militează pentru protejarea dreptului la intimitate, Microsoft dezvoltat un sistem de scoring pentru evaluarea productivității care poate fi folosit pentru supravegherea angajaților în timp ce lucrează.

Potrivit unei postări apărute pe blogul Microsoft, setul de unelte introdus în anul 2019 este proiectat ”să-ți ofere vizibilitate asupra modului în care funcționează organizația ta”, agregând date statistice cum ar fi numărul de email-uri trimise, conectivitatea la rețea și orice alte aspecte care țin folosirea aplicațiilor incluse în pachetul Microsoft 365, generând la final un scor care reflectă productivitatea la birou.

În practică însă, managerii companiilor pot „săpa” în rapoartele generate pentru a obține și la nivel individual informații despre angajați, aflând spre exemplu cine participă mai puțin la sesiunile de group chat, trimite mai puține email-uri sau nu colaborează lucrând cu documentele partajate.

Oficial, Microsoft etichetează sistemul Productivity Score drept o ”unealtă opțională care oferă administratorilor IT informații despre modul de folosire a tehnologiei și infrastructurii. Statisticile sunt menite să ajute organizațiile să profite la maximum de investițiile lor în tehnologie, abordând în mod eficient probleme comune, cum ar fi durate mari de pornire, colaborare ineficientă a documentelor sau conectivitate de rețea slabă. Statisticile sunt afișate în total pe o perioadă de 28 de zile și sunt furnizate la nivel de utilizator, astfel încât un administrator IT să poată oferi asistență tehnică și îndrumări”.

scoring Microsoft
foto: twitter

Deși sunt menite pentru evaluarea produselor Microsoft Office, în practică, datele colectate cu lux de amănunte pot fi folosite și pentru evaluări individuale ale angajaților, sistemul de scoring oferit de aplicație facilitând departajarea sumară a angajaților.

„A fi supravegheat constant la locul de muncă este abuz psihologic”, a adăugat Heinemeier Hansson. „Să fi nevoit să-ți faci griji că nu vei părea suficient de ocupat în ultimele statistici lunare este ultimul lucru de care au nevoie oamenii în acest moment.”

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult