Microsoft Word primește funcție de transcriere a înregistrărilor audio

27.08.2020
Microsoft Word primește funcție de transcriere a înregistrărilor audio

Microsoft tocmai a adăugat o funcție deosebit de utilă în versiunea web a editorului Word, permițând transcrierea fișierelor audio în formă text, inspectând pas-cu-pas fiecare paragraf rezultat.

Deși pare mai puțin avansată decât funcția pentru dictare în timp real disponibilă în aplicații ca Google Docs și Otter.ai, opțiunea pentru transcrierea textului cu Microsoft Word poate scuti multe ore pierdute cu transcrierea manuală a orelor de curs, oferind un ajutor real elevilor și studenților nevoiți să se acomodeze cu învățatul la distanță pe timpul actualei pandemii globale.

Poți folosi Microsoft Word pentru a transcrie înregistrările audio în formă text

La fel ca funcția similară din aplicația Google Docs, modul de dictare din Microsoft Word transcrie tot ce rostești la microfon direct în formă text. Presupunând că microfonul este suficient de performant, iar limba folosită este vorbită cu intonație constantă și accent corect, rezultatul final poate fi de foarte bună calitate. Problemele apar atunci când protagonistul vorbește prea repede, sau în condiții ambiante mai puțin decât ideale, software-ul de recunoaștere vocală nereușind să proceseze în timp real frazele rostite. Consecințele pot fi erori de interpretare, cuvinte și chiar fraze întregi sărite.

Însă altfel stau lucrurile vând vine vorba de analizarea unui fișier audio, software-ul de recunoaștere vocală putând zăbovi oricât este nevoie pentru extragerea tuturor nuanțelor care țin de pronunție, sau contextul frazei respective. Astfel, transcrierile generate pot fi mult mai precise decât traducerile în timp real. Pentru a facilita exact rezultatul dorit, pasajele text sunt potrivite cu fișierul audio original, putând fi revizuite înainte de a fi formatate și incluse în documentul final.

În mod convenabil, fișierul audio poate fi atașat documentului Word pentru a avea un punct de reper, în cazul în care transcrierea finală nu este chiar perfectă. Totuși, Microsoft limitează numărul transcrierilor la una per document, ceea ce înseamnă că dacă adaugi un nou clip audio pentru transcriere, înregistrarea anterioară va fi pierdută, documentul reținând doar rezultatul în formă text.

Un alt neajuns este acela că, deși serviciul Word on the web este gratuit de folosit, funcțiile avansate precum cea de transcriere text poate fi accesată doar prin achiziția unui abonament Microsoft 365. Microsoft nu confirmă dacă această dotare va fi sau nu inclusă și în ediția Word pentru desktop, funcția de transcriere fiind deocamdată asigurată folosind procesare cloud și doar pentru limba engleză.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult