Mii de echipamente pentru minare Bitcoin, strivite cu utilaje grele drept pedeapsă pentru furtul de electricitate

20.07.2021
Mii de echipamente pentru minare Bitcoin, strivite cu utilaje grele drept pedeapsă pentru furtul de electricitate

Considerate o pacoste pentru mediul înconjurător, dar mai ales pentru rețeaua de electricitate, operațiunile de minare Bitcoin sunt puse la pământ cu escavatorul în această țară.

Succesul Bitcoin și al altor criptomonede nu este de bun augur pentru mediul înconjurător, business-ul de „miner virtual” proliferând atât de mult încât începe să amenințe securitatea energetică a unor națiuni. Autoritățile din Malaezia au confiscat 1069 de computere dedicate pentru minarea de bitcoin, le-au așezat într-o parcare la sediul poliției locale și au trecut peste ele cu utilaje de asfaltări pentru a le zdrobi. Operațiunea comună desfășurată între forțele de ordine din orașul Miri și centrala electrică Sarawak Energy au avut drept scop stoparea furtului de electricitate.

Menită să dea un exemplu pentru alți „antreprenori” implicați în activități similare, represiunea a avut loc după ce minerii ar fi sustras energie electrică în valoare de 2 milioane de dolari, conectându-se clandestin la rețeaua electrică folosită de Sarawak Energy.

Acționând pe baza informatorilor din regiune, autoritățile de pe insula Borneo au confiscat echipamentele de minat în șase raiduri separate, desfășurate între lunile februarie și aprilie. În total, poliția a confirmat și distrus echipamente în valoare 1,26 milioane dolari.

Poliția a ales să zdrobească echipamentele de minare bitcoin, mai degrabă decât să le vândă, în conformitate cu o decizie judecătorească. Alte țări, cum ar fi China, au preferat o abordare diferită, licitând platformele confiscate, uneori la prețuri derizorii.

Deși a fost menită să ofere independență față de sistemul financiar global, moneda Bitcoin nu a reușit niciodată să depășească statutul de curiozitate și instrument financiar de folosit în scop speculativ. Până la urmă, conectarea unui număr uriaș de computere specializate la rețeaua electrică nu face decât să adauge la emanațiile de gaze cu efect de seră deja asociate civilizației umane. Faptul că natura speculativă a tranzacțiilor în criptomonede permite cumva acoperirea facturii la energie electrică din profitul obținut la vânzarea criptomonedelor obținute prin activitatea de „minerit” nu rezolvă problema de fond, anume că rețeaua Bitcoin consumă foarte multă energie validând tranzacții care puteau fi intermediate la fel de sigur folosind alte mijloace mai puțin consumatoare de energie.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult