Mii de români, păcăliți să investească într-un trade-bot care promitea câștiguri enorme din cripromonede

20.03.2023
Mii de români, păcăliți să investească într-un trade-bot care promitea câștiguri enorme din cripromonede

Urmând aceeași strategie folosită și în alte regiuni ale lumii, o grupare specializată în escrocherii informatice au ademenit mii de români să investească într-o aplicație de tranzacționare cu criptomonede numită iEarn Bot, promițând acestora câștiguri enorme prin automatizarea tranzacțiilor cu cripromonede.

Dezvăluită de reporterii BBC, înșelătoria avea la bază un „sâmbure” de adevăr, anume noțiunea că investitorii profesioniști nu riscă fonduri de milioane de euro tranzacționând după bunul plac, direct pe exchange-urile frecventate de investitori amator, ci apelează la servicii specializate care folosesc algoritmi de inteligență artificială pentru iniția cele mai bune trade-uri, maximizând astfel profitul. Pozând într-un astfel de serviciu, gruparea infracțională folosea numele iEarn Bot pentru a atrage cât mai multe fonduri de la investitori creduli, mimând doar tranzacțiile promise. Mai târziu, investitorii ademeniți cu promisiunea unor câștiguri uriașe descopereau că fondurile depuse, dar și câștigurile promise, nu pot fi retrase și convertite înapoi în bani:

„Am investit în iEarn Bot timp de o lună”, spune Roxana pentru BBC. „Puteai vedea în aplicație câți dolari crea aplicația: erau grafice care arătau cum progresa investiția.

„Părea destul de profesionist până când, la un moment dat, au oprit serviciul lăsând un mesaj cum că sistemul se află în mentenanță”. Din acel moment, retragerile din aplicație au fost înghețate.

Funcționând după vechiul model al schemelor Ponzi, escrocii au permis pentru o vreme depuneri și retrageri de fonduri, mizând pe faptul că mirajul îmbogățirii rapide și credulitatea deponenților va păstra un aflux de fonduri mult mai mare decât retragerile care, vor servesc la reconfirmarea încrederii în serviciul oferit.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult