Moderator pe TikTok, cel mai rău job din IT? Foștii angajați dau în judecată compania

25.03.2022
Moderator pe TikTok, cel mai rău job din IT? Foștii angajați dau în judecată compania
Foto: Profimedia Images

Potrivit mărturiilor oferite de câțiva dintre cei aproximativ 10000 de moderatori angajați de compania-mamă ByteDance, pentru moderarea conținutului potențial ofensiv distribuit pe TikTok, job-ul presupune vizionarea timp de până la 12 ore pe zi a unui flux nesfârșit de „grozăvii”, incluzând scene de violență extremă precum crime, violuri, decapitări, canibalism și alte forme de violență ieșită din comun.

ByteDance, compania din spatele rețelei TikTok, este dată în judecată de foști moderatori care acuză traume psihice, rezultate în urma expunerii repetate la scene care redau ”acte explicite de violență extremă”. Foștii moderatori acuză în mod special lipsa consilierii psihologice și presiunile angajatorului pentru lucrul „la foc continuu” în ture de până la 12 ore, vizionând practic fără pauză nenumărate scene cu puternic impact emoțional.

Succesul rețelei TikTok, care anul trecut a atras mai mulți vizitatori chiar și decât Google, are o latură întunecată pe care doar echipele de moderatori ajung cu adevărat să o cunoască. Aparent, nu puține dintre clipurile încărcate pe TikTok redau scene atât de extreme, încât angajații nevoiți să le vizioneze în răspuns la raportările trimise de utilizatori sau declanșate de algoritmii automați ai platformei se aleg cu traume psihice dintre cele mai grave, comparabile celor întâlnite la victime de război și soldați care au petrecut mult timp în zonele de conflict.

Potrivit acuzațiilor depuse la dosar de Ashley Velez și Reece Young, moderatorii TikTok întâlnesc practic zilnic scene de pornografie infantilă și bătăi la adresa copiilor, oameni împușcați de la mică distanță și alte situații la care este practic imposibil să rămâi indiferent din punct de vedere emoțional. Cu toate acestea, moderatorii TikTok sunt nevoiți să privească astfel de scene ca parte a unui flux continuu de clipuri trimise pentru verificare, având la dispoziție câteva secunde pentru a determina dacă materialul respectiv încalcă regulile de postare ale platformei, trecând imediat la următorul clip.

Ca urmare a activității desfășurate pentru angajator ”reclamanta are probleme cu somnul și, când doarme, are coșmaruri îngrozitoare”, se arată în proces.

Mimând strategia observată deja la alte companii de social media (Facebook și YouTube) care s-au confruntat cu probleme similare în rândul echipelor de moderatori, TikTok a publicat un set de recomandări menite să ajute moderatorii să facă față activității potențial traumatizante. Printre sugestii se numără limitarea turelor de lucru pentru moderatori la patru ore și sprijin psihologic gratuit prin angajarea de consilieri calificați. Însă toate acestea sunt doar recomandări, pe care ByteDance și eventualii parteneri contractați pentru activitatea de moderare a conținutului pe TikTok nu prea le respectă, de fapt.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult