Mozilla anunță data la care Firefox va renunța la Adobe Flash

23.11.2020
Mozilla anunță data la care Firefox va renunța la Adobe Flash

Moartea Adobe Flash este un subiect pe care îl discutăm de mai bine de zece ani, dar niciodată acest „eveniment” nu a fost mai aproape decât acum. După ce Microsoft a anunțat că Flash nu va mai rula pe Internet Explorer, a venit și momentul ca Mozilla să confirme că începând din luna ianuarie, Firefox 85 nu va mai permite rularea de aplicații web în format Flash.

Flash nu va mai exista pe internet pentru prea multă vreme

Conform Mozilla, versiunea Firefox 85 va fi lansată pe 26 ianuarie 2021, iar aceasta nu va oferi niciun fel de suport pentru Adobe Flash. Orice plugin sau aplicație web în acest format nu vor mai fi compatibile cu noua versiune de browser. Nu este clar dacă și variantele mai vechi ale Firefox vor înceta să funcționeze cu Flash, dar plug-in-ul va dispărea complet de pe internet înainte de acea dată.

Adobe nu va mai oferi download-ul pentru Adobe Flash, deci nu va mai exista o metodă oficială simplă pentru a instala conținutul de acest gen. Chiar și Adobe spune că vor apărea noi riscuri de infectare cu malware pentru utilizatorii care vor încerca să descarce pachetul de instalare pentru flash din surse neoficiale. Totuși, oricine folosește Flash în zilele noastre se supune multor riscuri oricum.

De fapt, motivul principal pentru care compatibilitatea cu Flash a fost eliminată de către browser-e în ultimii ani, a fost securitatea, întrucât vechiul standard era mult prea vulnerabil la atacuri, iar Adobe nu dorea să mai investească în rezolvarea lor. Pe lângă asta, Flash este un format neeficient, care nu se potrivește noului internet, care este în primul rând mobil. Flash consumă prea multe resurse pentru a fi util pe un smartphone, de exemplu, motiv pentru Apple nu a oferit suport încă de la primul iPhone pentru Flash, iar Google a renunțat la Flash pe Android pe parcurs.

Din păcate, multe site-uri, aplicații și jocuri în format Flash vor fi pierdute pentru totdeauna dacă nu se găsește o metodă rapidă pentru rularea lor sub un emulator folosind standardele web din prezent.

sursa: Slashgear

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult