Sfârșitul Adobe Flash este aproape. Microsoft va dezactiva suportul din Edge și Internet Explorer

07.09.2020
Sfârșitul Adobe Flash este aproape. Microsoft va dezactiva suportul din Edge și Internet Explorer

Adobe a anunțat de mai mulți ani „moartea” Adobe Flash Player, iar majoritatea browserelor moderne nici măcar nu mai rulează astfel de conținut. Totuși, există două browsere în care conținutul Flash ar putea încă să funcționeze: Internet Explorer și versiunea mai veche de Edge. Microsoft anunță însă că inclusiv suportul pentru aceste browsere va fi oprit în curând, deci adevăratul final pentru Adobe Flash va veni abia în 2021 pentru publicul larg.

Adobe Flash va fi dezactivat prin actualizări software pe platformele Microsoft

Microsoft spune că Adobe Flash va înceta să funcționeze pe Microsoft Edge (varianta Legacy, nu cea nouă, bazată pe Chromium, care oricum nu rulează Flash) și pe Internet Explorer 11. Acestea nu vor mai fi actualizate cu pachete de tip „Security Update for Adobe Flash Player”, pe care le primesc periodic în prezent. Acest lucru se va întâmpla la sfârșitul anului curent, iar din 2021 Flash va fi implicit dezactivat din aceste browsere.

Se pare că cei de la Microsoft încearcă să se asigure că utilizatorii nu vor încerca să instaleze independent versiuni mai vechi cu suport pentru Adobe Flash, întrucât va șterge de pe site-ul său fișierele care sunt folosite pentru instalarea Flash pe browserele sale.

Dar abia la jumătatea lui 2021 vom vedea adevărata dezactivare Flash de pe dispozitivele echipate cu software Microsoft. Toate interfețele, opțiunile din aplicații și toate API-urile care folosesc Adobe Flash vor fi eliminate din Edge și Internet Explorer printr-un update de software. De asemenea, sistemele echipate cu Windows 8.1, Windows Server 2012 și Windows Embedded 8 Standard vor primi un update care va elimina Adobe Flash Player.

Apple a fost cel mai mare inamic pentru Flash

Deși a demonstrat că site-urile web pot fi foarte interactive și că jocurile video în browser pot fi realizate, Flash a venit și cu alte probleme la pachet, care au dus la eliminarea sa. Flash era o slab optimizat pentru computerele momentului, consumând foarte multe resurse, în timp ce Adobe nu a dat foarte mare atenție securității acestui software. În timp, funcțiile care erau permise de Flash au fost înlocuite cu cod HTML5, care permite toate acele capabilități, într-un mod standardizat și mult mai eficient.

Probabil că începutul sfârșitului pentru Flash a fost momentul în care Apple a refuzat să ofere suport pentru această tehnologie pe iPhone din cauza securității slabe și consumului mare de baterie. La scurt timp, și platforma Android de la Google a renunțat la suportul pentru aplicații web în format Flash. De atunci, site-urile au eliminat majoritatea elementelor realizate în Flash, în timp ce browserele moderne au dezactivat suportul pentru Adobe Flash de mai mulți ani. Doar pe câteva browsere, precum cele de la Microsoft acesta încă este posibil, iar această dezactivare va fi cuiul final din coșciugul acestui software.

sursa: Slashgear

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult