Numerele de telefon asociate conturilor Facebook, vândute de un chatbot pe Telegram

26.01.2021
Numerele de telefon asociate conturilor Facebook, vândute de un chatbot pe Telegram

Un hacker a reușit să obțină o bază de date cu informații despre 533 milioane de utilizatori Facebook, valorificând-o cu ajutorul unui chatbot care-ți poate dezvălui numărul de telefon asociat contului respectiv.

Contra unei taxe de 20 dolari, poți afla pe baza ID-ului Facebook care este numărul de telefon al persoanei care te interesează. Alternativ, dacă cunoști deja numărul de telefon poți afla dacă acesta este atribuit unui cont Facebook. Toate acestea, chiar dacă numărul de telefon a fost bifat ca Privat, din setările de confidențialitate ale contului Facebook.

telefon Facebook

Vestea proastă este că informațiile accesate de chatbot-ul pornit începând cu 12 ianuarie 2021 nu acoperă toți utilizatorii Facebook și, oricum, datează din anul 2019. Totuși, chiar dacă informațiile conținute în baza de date sunt relativ vechi, oamenii tind să nu-și schimbe prea des numărul de telefon. Asta dacă nu cumva încearcă în mod expres să-și piardă urma față de eventualii urmăritori.

Pentru administratorul Facebook, aceasta este încă un incident stânjenitor care arată exact cât de slabă este protecția oferită utilizatorilor. Până la urmă, motivul pentru care Facebook solicită numerele de telefon ale utilizatorilor este activarea sistemului de autentificare în doi pași, o funcție de securitate care ar trebui să prevină accesul neautorizat la datele acestora.

În practică, chiar Facebook s-a folosit de numerele de telefon colectate în alte scopuri decât cele comunicate inițial, cum ar fi, pentru afișarea automată a sugestiilor de prietenie cu persoane față de care nu ai alte legături în rețeaua de socializare (ex. prieteni comuni). Așa se face că unii utilizatori au primit ca sugestii de prietenie pe contul personal de Facebook și persoane cu care nu ar vrea să aibă de-a face în viața particulară, (ex. șeful de la serviciu, contacte de afaceri, etc), rezultând situații care de care mai stânjenitoare.

Chiar dacă chatbot-ul creat pentru intermedierea tranzacțiilor cu datele conturilor Facebook este închis de administratorii Telegram, datele acestora probabil că vor reapărea într-o altă locație pe internet.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult