O televiziune și-a înlocuit prezentatoarea de știri cu o versiune deepfake animată de AI

08.03.2021
O televiziune și-a înlocuit prezentatoarea de știri cu o versiune deepfake animată de AI

Milioane de telespectatori au urmărit știrile zilei fără să realizeze că prezentatoarea-vedetă nu se afla de fapt la serviciu, fiind înlocuită cu o versiune animată prin tehnologia deepfake.

Experimentul făcut de o televiziune sud-coreeană a fost anunțat în prealabil telespectatorilor, însă pentru cei care un ratat mesajul inițial buletinul de știri ce a urmat a arătat ca oricare altul. Prea puțin ar fi realizat că prezentatoarea Kim Joo-Ha, bine cunoscută telespectatorilor fideli, a fost „clonată” prin tehnologia deepfake.

Mai mult decât o imagine suprapusă peste fața altei persoane, prezentatoarea virtuală de știri este complet animată de computer, algoritmi sofisticați replicând întocmai mimica facială și gesturile corpului, în timp ce aceasta prezintă știrile ca și cum le-ar citi de pe un prompter virtuale. Venind în completarea iluziei vizuale, timbrul vocii este copiat după cel al persoanei reale, algoritmi de inteligență artificială recreând tonalitatea și expresivitatea persoanei reale.

știri deepfake

Întrebați cât de convingătoare li s-a părut versiunea „alternativă” a prezentatoarei de știri preferată, mulți telespectatori s-au declarat impresionați de realismul acesteia, în timp ce alții au fost de părere că noua tehnologie ar putea-o lăsa pe aceasta fără job.

Cert este că televiziunea a declarat că va continua să folosească prezentatori deepfake pentru unele știri din categoria breaking news. Totodată, dezvoltatorul sud-coreean Moneybrain anunță că se află în căutarea și altor cumpărători, mai multe companii media din China și Statele Unite arătându-se interesate ne noua platformă bazată pe inteligență artificială.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult