Profesor: Inteligenţa artificială va genera o epidemie de sinucideri. Toţi oamenii se vor bate pe 500 de milioane de locuri de muncă

19.01.2021
Profesor: Inteligenţa artificială va genera o epidemie de sinucideri. Toţi oamenii se vor bate pe 500 de milioane de locuri de muncă
Foto: Pixabay

Dr. Subhash Kak, un profesor de inginerie a computerelor de la Universitatea din Oklahoma, avertizează că inteligenţa artificială şi roboţii vor provoca o „epidemie” de sinucideri pe planeta noastră. Asta deoarece majoritatea oamenilor vor rămâne fără locuri de muncă, după ce vor fi înlocuiţi cu maşini mai pricepute şi cu costuri de operare mici.

Kak a spus că omenirea va intra într-o „distopie a şomajului”, în care doar 500 de milioane de locuri de muncă vor mai fi disponibile în lume. În acest moment, populaţia planetei este de 7,6 miliarde de persoane.

Mașină fără șofer dezvoltată de Google, testată pe un drum public (Foto: PxHere)

Potrivit lui, vehiculele autonome vor lăsa o treime din populaţia planetei fără loc de muncă. Astfel, numărul celor care vor consuma alcool, droguri şi vor intra în depresie va creşte accelerat.

Citește și: Topul țărilor cu cei mai mulți roboți la 10.000 de angajaţi. Iată cum stătea România

Mai mult, futurologul Ian Pearson a spus că inteligenţa artificială va deveni atât de puternică, încât oamenii nu vor avea altă soluţie decât să să contopească cu ea, într-o nouă specie, numită „homo machinus”.

Inteligenţa artificială va schimba profund lumea

Această teorie este susţinută şi de Susan Schneider, expert de la Universitatea din Connecticut şi Institutul pentru Studii Avansate de la Princeton, care crede că este foarte posibil ca în univers să existe civilizaţii foarte avansate, unele vechi de miliarde de ani, care au depăşit faza organică. Aceste forme de viaţă sunt, în opinia ei, guvernate de tehnologie şi nu de biologie. „Şi pe Terra viitoarele civilizaţii vor fi şi ele bazate pe inteligenţa artificială”, a declarat Schneider.

Citește și: Miliardarii Elon Musk şi Mark Zuckerberg se „ceartă” pe tema inteligenţei artificiale: „E iresponsabil să spui asta”/„Cunoştinţele lui în domeniu sunt limitate”

Miliardarul Elon Musk crede, de asemenea, că oamenii vor fi nevoiţi să devină cyborgi pentru a nu fi irelevanţi în viitor. Pe măsură ce sistemele de inteligenţă artificială se dezvoltă, oamenii vor trebui să compenseze slăbiciunile biologice pe care le au prin integrarea de computere în propriile creiere, a declarat Musk la World Government Summit în Dubai.

Astfel, oamenii vor beneficia de o putere de procesare mai ridicată şi vor putea concura mai bine cu roboţii în competiţia pentru locurile de muncă. Primele joburi care vor dispărea vor fi cele ale şoferilor, deoarece aceştia vor fi înlocuiţi în curând de sistemele autopilot de pe maşini, potrivit lui Elon Musk.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult