Operatorii de telefonie mobilă vor comunica autorităţilor coordonatele de localizare a utilizatorilor care-şi părăsesc locuinţele

26.03.2020
Operatorii de telefonie mobilă vor comunica autorităţilor coordonatele de localizare a utilizatorilor care-şi părăsesc locuinţele

Într-o măsură care ar trebui să ajute combaterea mai eficientă a epidemiei COVID-19, opt dintre operatorii de telefonie mobilă din Europa, printre care Vodafone, Orange şi Telekom, au anunţat că vor colabora cu autorităţile locale furnizând într-o formă anonimizată datele de localizare a tuturor telefoanelor mobile active în reţea.

Astfel, autorităţile vor putea monitoriza mai precis gradul de mobilitate a populaţiei, evaluând eficienţa măsurilor de carantină impuse.

Datele agregate şi anonimizate nu vor putea fi folosite pentru urmărirea unei persoane anume,. De asemenea, Comisia Europeană dând asigurări că informaţiile colectate vor fi şterse după depăşirea perioadei de pandemie. Autoritatea europeană pentru protecţia datelor a solicitat, de asemenea, definirea clară a datelor ce vor fi colectate, păstrând transparenţa şi limitând accesul doar la experţi relevanţi şi epidemiologi.

Separat, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a susţinut că orice asistenţă tehnologică pentru combaterea COVID-19 ar trebui să aibă în vedere protejarea drepturilor omului şi confidenţialitatea.

În timp ce declaraţiile oferite a trebui să liniştească temerile că urmărirea va fi folosită ca pretext pentru a supraveghea rezidenţiilor UE, unele îngrijorari încă persistă. Oricât de încredere ar fi autorităţile UE, colectarea la scară largă a informaţiilor face dificilă gestionarea acestora în mod complet securizat şi anonim. Deşi perioada de vârf a epidemiei de coronavirus ar putea fi relativ scurtă, durata totală a crizei este incertă, lăsând posibilitatea măsurile luate să fie păstrate pentru o perioadă destul de îndelungată.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult