Opţiunea “nucleară” pentru protejarea intimităţii pe Facebook

Autori: Aurelian Mihai, Liviu - Andrei Mihai 09.04.2013
Opţiunea “nucleară” pentru protejarea intimităţii pe Facebook

Una dintre modalităţile prin care reţeaua Facebook interacţionează cu utilizatorii şi website-uri care îi folosesc serviciile este sistemul de aplicaţii Facebook. Folosirea acestora nu este însă obligatorie, iar dezactivarea suportului pentru aplicaţii Facebook poate aduce beneficii pentru unii dintre utilizatori, cum ar fi o mai bună protejare a informaţiilor conţinute în pagina de profil şi mai puţine mesaje nesolicitate în Timeline.

Opţiunea “nucleară” pentru protejarea intimităţii pe Facebook

Sistemul numit Facebook Platform este modalitatea prin care Facebook implementează suportul pentru jocuri, aplicaţii şi interacţiunea cu diverse website-ui. Tot cu acest sistem, Facebook permite aplicaţiilor create de terţi, jocurilor instalate şi website-urile pe care le vizităm să acceseze datele personale stocate în contul de utilizator şi să lase postări în numele nostru.

Pe lângă dezinstalarea manuală a aplicaţiilor de care nu avem nevoie şi alegerea celor la care permitem asocierea în contul de utilizator, Facebook oferă şi opţiunea pentru dezactivarea completă a sistemului de aplicaţii Facebook.

Bine ascunsă în secţiunea Apps you use a tab-ului Apps, din meniul Privacy Options, setarea numită Turn Off Platform permite oprirea tuturor aplicaţiilor Facebook instalate, precum şi blocarea instalării accidentale de aplicaţii noi.

Trebuie însă ştiut că folosirea acestei opţiuni va face imposibilă autentificarea în website-uri sau aplicaţii care depind de reţeaua Facebook. Nu vom mai putea interacţiona cu prietenii de pe Facebook folosind aplicaţii şi nici da like/share la articole din website-urile pe care le vizităm, iar suportul pentru jocuri Facebook nu va mai fi disponibil. De asemenea, în timp ce datele stocate în profilul Facebook vor rămâne în viitor inaccesibile pentru aplicaţii Facebook, măsura nu influenţează cu nimic informaţiile deja colectate despre noi cu ajutorul sistemului de aplicaţii, acestea fiind deja în posesia diverselor companii care deţin aplicaţiile respective.

Din păcate fiind una dintre funcţiile cheie ale reţelei Facebook, sistemul de aplicaţii nu poate fi dezactivat fără a compromite semnificativ experienţa în utilizare, motiv pentru care opţiunea nu poate fi recomandată decât celor care doresc protejarea intimităţii cu orice preţ şi nu pun foarte mare preţ pe serviciile oferite de Facebook.