Orange urca viteza de upload

27.11.2007
Orange urca viteza de upload

Muncesti intens cu ajutorul internetului, dar te afli intr-o vesnica deplasare. Trimiti mail-uri cu fisiere atasate mari, participi des la videoconferinte online. Tocmai de aceea te intereseaza tehnologia HSUPA, adusa de curand in Romania de Orange. De altfel, si Vodafone se pregateste sa lanseze tehnologia, in „viitorul apropiat" dupa cum a declarat pentru go4it! Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania.

Teoretic cel putin, Orange furnizeaza in acest moment cele mai mari viteze de acces mobil la internet din tara (pentru telefon, laptop etc.), atat in ceea ce o priveste pe cea de download cat si – mai nou – de upload (trimitere a fisierelor pe net) dupa implementarea in premiera in Romania a tehnologiei HSUPA (High Speed Uplink Packet Acces) si lansarea sa in luna noiembrie. Asadar, cu un laptop la care cuplezi un mic dispozitiv pe portul USB, poti sa trimiti mail-ul cu fisiere mari atasate sau clipuri pe YouTube in cateva secunde (viteza de 1,4Mbps), de oriunde te-ai afla intr-unul dintre cele 42 de orase acoperite.

Tehnologia HSUPA vine in completarea HSDPA (High Speed Uplink Packet Acces) oferita de Orange prin serviciul 3G+ care permite download cu pana la 7,2Mbps in mai multe zone din Bucuresti (Unirii, Universitate, Victoriei, Pipera etc.), in timp ce in restul Capitalei si in 42 de orase importante se opreste la 3,6 Mbps – oricum, la fel de mult ca pe cablu. Harta acoperirii poate fi consultata la adresa http://www.orange.ro/covintl-body-ro.html.

Dispozitivul necesar pentru a avea parte de HSUPA pe laptop sau orice alt computer cu port USB este modemul de date USB Option ICON III HSUPA, deocamdata primul si singurul din oferta Orange (din cate stim). Este compatibil cu toate tehnologiile mai vechi si mai noi de acces mobil la internet (3G/EDGE/GPRS/ HSDPA/HSUPA).

Ca performante, permite download cu pana la 7,2 Mbps (ai putea descarca 700MB in doua minute) si upload cu maximum 1,46 Mbps. Accesul HSUPA este inclus automat in planul tarifar al utilizatorilor serviciului Internet Unlimited Office Plus 3G+. In cazul altor abonamente 3G+, clientii Orange pot activa optiunea Fast Upload (HSUPA) pentru 5 euro pe luna.

Cat priveste pretul modemului de date USB, acesta porneste de la zero si trece de 100 de euro, in functie de abonament si perioada con­tractuala;
vezi detalii pe www.orange.ro/ abonamente-date/index.html daca esti un om obisnuit, respectiv pe www.orange.ro/ business/abonamente-date/index.html daca ai un business.

Orange Romania a facut primele teste cu HSUPA in luna mai 2007, in Slatina. Printre alte metode de conectare fara fir la internet, Orange Romania mai poarta in maneca batranul GPRS, EDGE, 3G si niste puncte de acces WiFi.

www.orange.ro

USB Option ICON III HSUPA

quadband GSM: 850/900/1.800/1.900 MHz / interfata: USB / conectivitati: 3G/EDGE/GPRS/HSDPA/HSUPA / viteza maxima transfer: 7,2 Mbps – download, 1,46 Mbps – upload / facilitati: VPN, e-mail si SMS pe computer / compatibilitate: Windows Vista/XP SP2/ 2000 SP4

Urmărește Go4IT.ro pe Google News