Părinții unui adolescent care ar fi surzit parțial din pricina căștilor AirPods, solicită despăgubiri din partea Apple

18.05.2022
Părinții unui adolescent care ar fi surzit parțial din pricina căștilor AirPods, solicită despăgubiri din partea Apple

Totul ar fi pornit de la o funcție iPhone cu care românii sunt deja familiarizați. Este vorba despre alertele de ”extremă urgență”, care se aud și prin căștile AirPods la un nivel de volum foarte ridicat.

Iar cum orice smartphone trebuie să vină pre-configurat pentru redarea alertelor de ”extremă urgență”, pentru a putea fi comercializat în mod legal pe teritoriul Uniunii Europene, este ușor de dedus cu procesul demarat la un tribunal american ar putea avea repercursiuni la scară mult mai largă pentru Apple.

Intenționat pentru a fi remarcat în orice situație, sistemul de alerte extreme ignoră setările pentru volumul sonor, sau chiar bifarea modului silențios. Însă experiența devine cu adevărat „extremă” abia la folosirea setului de căști, volumul sonor folosit nepărând să țină seama și de dispozitivul folosit pentru redare.

În cazul de față, acuzațiile depuse la dosar sugerează că tonul sonor folosit și volumul setat automat la nivel maxim ar fi cauza deteriorarea permanentă a auzului, în urechea în care tânărul purta o cască AirPods deja setată la un volum ridicat. Potrivit argumentelor susținute cu documente medicale, rănirea produsă prin spargerea timpanului și deteriorarea permanentă a urechii interne a afectat inclusiv capacitatea de menținere a echilibrului, victima experimentând simptome asociate rănilor auditive profunde, precum tinitus (țiuit permanent în ureche), pierderea echilibrului și amețeală.

Potrivit acuzațiilor aduse împotriva Apple, accesoriile audio comercializate de companie sunt defecte din fabrică, neavând capacitatea de a limita în mod automat volumul sonor, la un nivel care să evite rănirea utilizatorului.

În formula actuală, redarea alertelor de extremă urgență (AMBER Alerts în jargonul american) este controlată de un simplu comutator On-Off, Apple decizând în ce mod sunt redate acestea. În funcție de tipul dispozitivului de redare, experiența avută variază de la incomod, până la frustrant și chiar deranjat, eventualul risc de rănire prin deteriorarea auzului nefiind foarte bine documentat. Prin urmare, terenul este cât se poate de fertil pentru eventuale procese colective, atât de populare în SUA.

Rămâne de văzut care vor fi implicațiile unei eventuale decizii în favoarea părții vătămate, atât Apple dar și Google afișând deja în mod insistent alerte care informează despre pericolul folosirii căștilor audio la volum ridicat, pentru perioade mari de timp.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult