Pegasus, cel mai sofisticat instrument de spionaj disponibil comercial, ar putea fi interzis pe teritoriul UE

15.02.2022
Pegasus, cel mai sofisticat instrument de spionaj disponibil comercial, ar putea fi interzis pe teritoriul UE

Livrat de compania israeliană NSO Group ca și produs comercial, spywarea-ul Pegasus este folosit deopotrivă de guverne și entități private cu buzunare adânci pentru a urmări fiecare mișcare a adversarilor, fie că aceștia sunt alți oameni de afaceri, politicieni sau jurnaliști de renume.

Potrivit Autorității Europene pentru Protecția Datelor, indiferent de argumentele folosite pentru a justifica folosirea sa, spyware-ului Pegasus contravine drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor europeni, motiv suficient pentru interzicerea oricăror activități asociate dezvoltării și distribuirii comerciale a respectivului software.

Argumentele ridicate de autoritățile europene vin pe fondul unei inițiative mai ample privind impunerea unui control mai strict asupra folosirii tehnologiilor de supraveghere și prevenirea abuzurilor ce ar putea fi comise cu ajutorul acestora, sub pretextul folosirii în sprijinul operațiunile legitime pentru colectarea de informații și lupta împotriva grupărilor teroriste, sau entități din sfera crimei organizate.

În timp ce autoritatea sus amintită nu are putere directă de decizie asupra țărilor membre UE, influența exercitată asupra altor entități guvernamentale, dar și asupra companiilor cu reputație de protejat, ar putea descuraja folosirea acestui software în viitor.

Software-ul Pegasus este un instrument foarte sofisticat, creat pentru a facilita monitorizarea nedetectabilă a oricăror activități inițiate pe telefonul mobil al unui utilizator, însă folosirea în scopuri mai puțin decât onorabile a acestui produs a plasat dezvoltatorul NSO pe lista scurtă a factorilor acuzați de facilitarea operațiunilor de spionaj îndreptate asupra dizidenților politici, jurnaliști, activiști politici și în general, orice țintă selectată de clienții companiei israeliene.

„Folosirea greșită a instrumentelor de informații cibernetice este o problemă serioasă și toate acuzațiile trebuie investigate”, a declarat un reprezentant al companiei NSO, într-o declarație trimisă prin e-mail.

„Din păcate, multe dintre organizațiile care au formulat aceste acuzații s-au bazat pe „experți” care pretind că sunt „familiarizați” cu NSO și Pegasus și sunt oponenți politici de multă vreme ai inteligenței cibernetice”, a spus compania.

„Acesta este un efort intenționat al acestor grupuri de a distorsiona o dezbatere de politică internațională necesară asupra instrumentelor de informații cibernetice, insistând asupra interzicerii lor definitive”, a adăugat NSO.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult