Germania ar putea fi prima țară europeană care interzice Telegram

13.01.2022
Germania ar putea fi prima țară europeană care interzice Telegram

Germania acuză serviciul de mesagerie Telegram de favorizare a grupărilor extremiste și propune interzicerea acestuia pe teritoriul Uniunii Europene.

Autoritățile germane argumentează că modul în care Telegram oferă în mod discreționar toate mijloacele necesare pentru comunicații criptate imposibil de monitorizat și interceptat contravine legilor locale și europene.

”Închiderea forțată a serviciului ar avea implicații foarte serioase, fiind clar o măsură de luat doar ca ultimă soluție”, declară ministrul de interne Nancy Faeser într-un interviu acordat publicației germane Die Zeit. Înainte de a ajunge la o astfel de măsură pe teritoriul Uniunii Europene ar trebui ca toate celelalte opțiuni să fie epuizate, însă ”nu putem exclude această posibilitate în mod categoric”.

Discuțiile în favoarea interzicerii rețelei Telegram au pornit de la suspiciunile mai mult sau mai puțin dovedite, cum că extremiștii de dreapta apelează la platformă pentru a organiza demonstrații împotriva politicilor guvernamentale în materie de pandemie, proteste care au degenerat până la acte de violență. Totodată, autoritățile investighează și presupuse amenințări cu moartea făcute pe Telegram împotriva Manuelei Schwesig, premierul de stat al regiunii Mecklenburg-Pomerania de Vest.

Deși măsurile de luat împotriva Telegram sunt deja discutate, procedurile legale prin care s-ar putea ajunge pe teritoriul UE la interzicerea unei platforme ce are ca obiect principal de activitate facilitarea de comunicații libere și fără riscul cenzurii sau persecuției nu este deloc clar. Chiar și punând în balanță interesele comune ale cetățenilor europeni, privind combaterea grupărilor teroriste și extremiste pe teritoriul UE, interzicerea brutală a unei rețele precum Telegram ar crea un precedent periculos, deschizând calea pentru alte măsuri vizând îngrădirea libertății de exprimare, sub diferite pretexte.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult