Fermă de criptomonede, descoperită în timpul unui raid după ferme de canabis racordate ilegal la electricitate

03.02.2022
Fermă de criptomonede, descoperită în timpul unui raid după ferme de canabis racordate ilegal la electricitate

Spre deosebire de operațiunile centrate în jurul comerțului cu stupefiante, minarea de criptomonede este perfect legală și poate oferi o sursă de venituri extrem de comodă în privința efortului depus, relativ constantă în timp și cu riscuri mici pentru propria siguranță sau libertate. Rămâne doar problema procurării echipamentelor necesare și găsirea unei surse de electricitate cât mai ieftină, care să-ți maximizeze profitul obținut din vânzarea ulterioară a „producției” de criptomonede. Și ce poate fi mai ieftin decât energia sustrasă cu ajutorul unui branșament ilegal la rețeaua de electricitate.

S-au dus vremurile când principalul motiv pentru sustragerea unor cantități copioase de electricitate era alimentarea instalațiilor de lumină artificială, instalate în subsoluri sau poduri convertite în ferme de canabis.

Problema este că „antreprenorii” care se aventurează în astfel de operațiuni rareori se mulțumesc cu un proiect la scară redusă, care să returneze un venit atractiv fără a atrage prea multă atenție nedorită. Acționând după principiul „dacă e gratis, atunci să iau cât de mult pot”, fermele de criptomonede organizate în încăperi ferite de ochii lumii ajung rapid să depășească limitele de consum așteptate de la o comunitatea în care au fost amenajate, atrăgând inevitabil atenția companiilor de electricitate care vin să investigheze consumul uriaș apărut practic peste noapte. Mai e și problema căldurii degajate de aceste echipamente, respectiv zgomotul instalațiilor de ventilație, care ajung  în cele din urmă să alerteze vecinii.

În cazul de față, investigația a fost demarată de Poliția Națională Spaniolă, alertată de furnizorul local de electricitate că sunt extrase cantități masive de energie din rețea, fără ca măsurătorile obținute de la consumatori să reflecte acest lucru. Odată ajunși la locația indicată, reprezentanții autorităților au descoperit că operațiunea ilicită nu era o „tradițională” fermă de canabis, ci o operațiune la scară mare pentru minarea de criptomonede.

Au început cercetările poliției asupra unei posibile plantații de marijuana indoor care ar putea fi amplasată în niște grajduri situate în Santiponce. După efectuarea primelor anchete, agenții și-au dat seama că indicațiile existente nu corespundeau cu cultivarea marijuanei, ci mai degrabă că aceste facilități ar putea găzdui o fermă de criptomonede despre care aproape că nu există înregistrări în Spania ”.

Dincolo de acuzațiile pentru conectare ilegală la rețeaua de distribuție și sustragerea de electricitate, organizatorii operațiunii au pierdut și echivalentul a 50.000 de euro, reprezentând valoarea de piață a instalațiilor de minat, alcătuite din echipamente ASIC Miner dedicate pentru minarea Bitcoin și acceleratoare grafice folosite la generarea de criptomonede precum Ethereum.

Având în vedere că profitul estimat pentru această operațiune, fără a pune la socoteală costul real al electricității sustrase, este de aproximativ 2500 euro lunar, este plauzibil ca măcar o parte din costuri să fi fost deja recuperate de făptași, care rămân astfel cu minime consecințe legale, în afara dosarelor penale întocmite din oficiu.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult