Plătești și tot iei amendă! Cum ești păcălit cu noile coduri QR pentru plata parcărilor publice

15.09.2023
Plătești și tot iei amendă! Cum ești păcălit cu noile coduri QR pentru plata parcărilor publice

În București, dar și în alte orașe din România, poți opri și plăti taxa de folosire a parcărilor publice prin scanarea unui cod QR. Simplu și comod, dar nu fără pericole ascunse.

Folosită deja în Statele Unite, noua schemă de înșelătorie se este foarte simplu de pus în practică. Tot ce trebuie să facă un infractor oportunist este să lipească propriul cod QR peste cel afișat deja în panourile cu instrucțiuni pentru achitarea tarifului de parcare.

La fel ca și codul original, cel folosit de infractori direcționează utilizatorii parărilor publice către o interfață web unde trebuie să plătească o mică sumă de bani, proporțională cu timpul petrecut la respectivul loc de parcare. Însă infractorii mai îndrăzneți își pot impune propriile „tarife”, anticipând că victimele vor realiza oricum prea târziu prea târziu frauda comisă.

Realizând că problema deturnării codurilor QR tinde să devină foarte răspândită, administratorii de parcări din SUA au început deja să renunțe la această modalitate de plată, îndemnând utilizatorii să achite tariful de parcare prin alte mijloace. Cea mai sigură metodă pare să fie utilizarea unei aplicații de mobil oficială, procurată dintr-un magazin de aplicații recunoscut și configurată pentru a permite plăți rapide fără a introduce de fiecare dată datele cardului de credit. Soluția este folosită și în orașe din România, aplicații precum AmParcat folosind coordonatele GPS pentru a determina parcarea vizitată și tariful acesteia.

O altă modalitate de fraudare la fel de eficientă este acoperirea numerelor de telefon pentru plata prin SMS, folosind autocolante care conțin alte numere cu suprataxă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult