Ai un număr de telefon vechi, de care nu te mai folosești? Iată ce poți păți dacă îl lași să expire

04.05.2021
Ai un număr de telefon vechi, de care nu te mai folosești? Iată ce poți păți dacă îl lași să expire
foto: shutterstock.com

Păstrarea aceluiași număr de telefon atunci când îți schimbi telefonul, sau „te portezi” într-o altă rețea prezintă mai multe avantaje decât credeai.

Pe lângă  faptul că prietenii și cunoscuții te vor putea găsi în continuare pe baza contactului salvat în agentă, păstrarea aceluiași număr de mobil timp de mulți ani poate funcționa și ca o poliță de asigurare împotriva tentativelor de hacking și accesarea în mod oportunist a datelor tale personale.

Odată ce respectivul număr de telefon nu mai este „împrospătat” prin plata abonamentului sau achiziționarea de credit pentru cartela prepay, la expirarea perioadei de grație operatorul de telefonie mobilă își rezervă dreptul de a-l „recicla”, atribuindu-l unei alte cartele SIM. Așa se face că o persoană complet străină poate ajunge după ceva timp să folosească vechiul tău număr de mobil.

Teoretic, cineva rău intenționat poate folosi numărul de telefon al unui SIM nou achiziționat pentru a descoperi eventuale conturi online încă asociate acestuia. Spre exemplu, dacă numărul respectiv a fost folosit la autentificarea unui cont Facebook, iar proprietarul acestuia a omis să-l scoată de pe lista numerelor utilizate pentru sistemul de autentificare în doi pași, noul proprietar al cartelei SIM poate folosi opțiunea de recuperare a parolei pentru a obține acces la contul de Facebook.

O altă problemă este că noul proprietar al numărului de telefon va continua să primească actualizări personalizate destinate fostului proprietar. Acest lucru poate fi destul de invaziv – pentru ambele părți. Studiul publicat de Universitatea Princeton relatează un incident în care un utilizator al unui număr nou a fost „bombardat cu mesaje SMS care conțin rezultate ale testelor de sânge și rezervări la întâlniri la SPA”, care erau în mod evident destinate altcuiva.

CITEȘTE ȘI:

Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău

Motivul pentru care Bill și Melinda Gates divorțează după 27 de ani

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult