Pozele obținute cu telefoane Pixel vor arăta mai bine sub Android 14

15.05.2023
Pozele obținute cu telefoane Pixel vor arăta mai bine sub Android 14

Google insistă să „potcovească” formatul JPEG cu funcții ce nu i-au fost niciodată intenționate. Astfel, pozele obținute cu telefoane Pixel vor fi optimizate prin implementarea unei tehnologii numită Ultra HDR, care va putea fi „decodată” doar pe dispozitive cu Android 14. Altfel spus, pozele obținute cu același telefon vor arăta mai rău pe telefoane mai vechi, care nu au implementat suport Ultra HDR, stârnind confuzie printre utilizatorii care nu se vor mai putea baza pe un nivel de calitate a imaginii predictibil.

Prezentată cu ocazia conferinței Google I/O, inovația Ultra HDR va fi o exclusivitate Android 14 și Google Photos, fiind absolut predictibil ca Apple să vină cu o inovație similară pentru ecosistemul iOS, lărgind „prăpastia” dintre cele două ecosisteme software. Dacă planul Google continuă în formula actuală, este plauzibil ca migrarea de la iPhone la Android și vice-versa să devină un proces și mai complicat decât până acum, implicând re-procesarea întregii colecții de poze de pe iCloud sau Google Photos la un format „prietenos” cu ecosistemul rival.

Aparent, formatul Ultra HDR va fi suportat mai întâi din aplicația Google Photos, rămânând ca dezvoltatorii de aplicații să decidă dacă vor să ofere sau nu suport pentru noul format, Google asistând cu mijloacele software necesare.

Fără interes direct pentru promovarea noului format care se suprapune celui JPEG, Adobe avertizează că modificarea fișierelor JPEG pentru includerea datelor Ultra HDR creează un nivel suplimentar de informație care, fiind ignorat de aplicațiile actuale pentru vizualizare imagine, va crea multe probleme pentru utilizatorii de rând, care se vor confrunta cu diferențe mari în ce privește aspectul imaginii.

Potrivit Adobe „Imaginile optimizate pentru afișajele High Dynamic Range (HDR) au lumini mai strălucitoare și umbre mai detaliate, rezultând un sentiment sporit de realism și un impact mai mare.”  În schimb, dacă informația suplimentară nu este cunoscută softrware-ului de vizualizare, pozele vor arăta mult mai șters. Problema este și mai mult exacerbată prin faptul că Ultra HDR este o tehnologie care necesită un nume nivel de suport la partea de hardware.

Potrivit Adobe: „Există mai multe motive, inclusiv capacități diferite ale afișajelor HDR și diferitele metode de mapare a tonurilor implementate pe software și platforme. În consecință, autorii de conținut HDR nu pot nici controla, nici prezice modul în care imaginile lor vor apărea în alte aplicații.”

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult