Procesul anti-trust dintre Uniunea Europeană şi Google ar putea începe în curând

02.04.2015
Procesul anti-trust dintre Uniunea Europeană şi Google ar putea începe în curând

Conflictul dintre Uniunea Europeană şi Google durează de mai bine de cinci ani, autorităţile europene investigând printre altele şi posibilele abuzuri ale poziţiilor dominante pe piaţa sistemelor de operare pentru terminale mobile şi a serviciilor de căutare. Conform unei surse anonime citată de WSJ, autorităţile europene au încheiat etapa investigaţiilor şi se pregătesc să-i cheme pe cei de la Google în sala de judecată.

Sursa citată de Wall Street Journal afirmă că autorităţile europene au început să ceară acordul reclamanţilor pentru a putea folosi în mod public informaţiile confidenţiale pe care aceştia le-au depus până acum. Conform experţilor în procese anti-trust, această etapă este necesară pentru pregătirea dosarului şi este un indiciu clar al iminenţei utilizării lor în cadrul unui proces.

Natura informaţiilor pentru care Comisia Europeană are nevoie de acest acord este necunoscut, însă acestea vizează în mod sigur serviciile de căutare şi publicitare ale companiei Google. În vara anului trecut, Comisia Europeană a început să ceară astfel de informaţii şi de la producătorii de terminale mobile şi operatori, avertizând chiar la un moment dat cu posibile pedepse pentru tergiversări, însă nu este clar dacă şi platforma şi ecosistemul Android vor fi incluse în cadrul acestui viitor proces anti-trust.

Motorul de căutare Google Search şi poziţia dominantă pe piaţă a acestuia au fost subiectele unor dispute între autorităţile Uniunii Europene şi compania-mamă americană încă din 2010, plângerilor iniţiale adăugându-li-se pe parcurs şi altele. După ce a propus acum doi ani o serie de schimbări, Google a părut că se îndreaptă către o înţelegere amiabilă cu autorităţile europene, însă acest conflict este departe de a se fi terminat.

Mai mult, în toamna anului trecut, Parlamentul European a votat în favoarea unei măsuri de separare a companiei Google în două entităţi comerciale distincte, mai precis deschiderea diviziei care se ocupă de Google Search de celelalte divizii comerciale. Parlamentul European nu are însă puterea de a impune o astfel de decizie, moţiunea fiind înaintată către Comisia Europeană.

Iminenţa acestui proces este sugerată şi de amânarea procesului dintre compania britanică Infederation şi Google, care a fost intentat tot pentru promovarea abuzivă a serviciilor Google în dauna celor oferite de terţi. Acest proces a fost amânat pentru vara anului viitor în urma intervenţiilor Comisiei Europene, autoritatea europeană trimiţându-i-i cele britanice două înştiinţări care cuprindeau detalii noi despre procesul anchetei UE.

Conform legislaţiei UE, o curte de justiţie naţională nu poate da verdicte care ar putea intra în conflict cu cele pe care le va Curtea Europeană, iar amânarea pentru vara lui 2016 este indiciu suplimentar că procesul anti-trust dintre Uniunea Europeană şi Google nu va mai întârzia prea mult.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News