Pune-ţi pozele din vacanţă pe Internet

10.07.2008
Pune-ţi pozele din vacanţă pe Internet
Flickr

Internetul şi tehnologia sunt o adevărată binecuvântare pentru cei care ştiu să profite de ele. Albumele vechi în care ţineam pozele şi aparatul cu film sunt deja aruncate într-un colţ obscur şi acoperite de praf. Acum suntem însoţiţi în vacanţe de aparate foto digitale, iar pozele iau calea Internetului. Rudele, prietenii şi colegii noştri pot vedea oricând pozele imediat după ce le-am pus pe net.

Singura întrebare este unde anume pe Internet poţi să-ţi pui fotografiile. Răspunsul nu este simplu, asta pentru că ai foarte multe opţiuni. Unele site-uri îţi cer bani, altele îţi pun la dispoziţie un spaţiu limitat, gratis.

Flickr

Cel mai popular site de photo sharing la ora asta şi totodată cel mai bogat în facilităţi este Flickr. Este totodată şi foarte bine făcut, simplu de navigat şi plăcut ochiului.

Ca să salvezi fotografiile pe Flickr ai la dispoziţie mai multe opţiuni. Poţi apela la formularul de Upload de pe site, poţi descărca programul Uploadr care îţi permite să salvezi mai multe fotografii printr-o singură operaţiune sau poţi să le trimiţi printr-un e-mail. Din cele trei, cea mai simplă şi mai rapidă metodă este dată de programul Uploadr. Fotografiile salvate pe Flickr pot fi organizate pe albume. Suplimentar, fiecare imagine poate primi unul sau mai multe tag-uri.

Flickr

Poţi chiar să-ţi editezi pozele în Flickr. De fapt, nu Flickr este cel care îţi permite editarea imaginilor, ci Picnik un serviciu separat dar care poate fi accesat apăsând butonul Edit Photo din Flickr. Astfel poţi regla diverse atribuite ale imaginii precum luminozitatea, contrastul, poţi face crop şi alte operaţiuni.

Problema este că Flickr impune anumite limitări pentru utilizatorii care folosesc conturi gratuite. Traficul total nu poate depăşi 100 MB pe durata unei luni calendaristice şi nu poţi salva mai mult de 200 de fotografii. Aceste limitări dispar dacă eşti dispus să plăteşti 25 de dolari pe an.

Picasa şi restul lumii

Picasa Web

Picasa Web este fratele programului Picasa, ambele aparţinând celor de la Google. Programul Picasa este soluţia de organizare şi prelucrare a fotografiilor stocate pe calculator, iar Picasa Web este serviciul online dephoto sharing.

Cea mai simplă modalitate de upload a imaginilor pe Picasa Web este chiar din cadrul programului Picasa. Nu ai de făcut decât să selectezi imaginile dorite şi să apeşi butonul Web Album. Poţi să faci upload şi direct de pe site dar mai greoi. Nu poţi salva decât un număr limitat de fotografii.

Picasa Web

Singura limitare impusă de Picasa Web este legată de spaţiul de stocare. Ai la dispoziţie 1 GB. Dacă vrei mai mult, trebuie să plăteşti.

Photobucket, Picturetrail, SmugMug şi Webshots sunt alte câteva site-uri pe care le poţi lua în considerare când te gândeşti să-ţi pui pe net pozele din vacanţă.

O soluţie foarte practică, dacă ai net pe telefon, este Shozu. Shozu este un program pe care îl instalezi pe telefon şi care îţi facilitează salvarea pe un site de photo sharing a pozelor pe care le faci cu dispozitivul mobil. Mai multe despre Shozu poţi citi în cadrul acestui articol.

În concluzie, ai foarte multe opţiuni când vine vorba de salvat fotografii pe Internet. Flickr şi Picasa rămân deocamdată cele mai bune soluţii, însă nici celelalte site-uri nu trebuie trecute uşor cu vederea.