Electronicele vândute în Europa vor avea rating de reparabilitate, indicând ușurința reparațiilor

26.11.2020
Electronicele vândute în Europa vor avea rating de reparabilitate, indicând ușurința reparațiilor

Parlamentul European a votat în cursul zilei de miercuri, 26 noiembrie, în favoarea introducerii unui nou set de reguli privind etichetarea obligatorie a dispozitivelor electronice, noul rating de reparabilitate având cu scopul de a oferi consumatorilor informații clare, vizibile imediat și ușor de înțeles, despre durata de viață estimată și reparabilitatea unui produs în momentul achiziției.

Votul, care a fost adoptat cu 395 voturi pentru, 94 voturi împotrivă și 207 abțineri (refuzând să voteze) susține dreptul la reparație al consumatorilor.

rating de reparabilitate
foto: apple

Franța este prima țară care va începe să eticheteze electronice de consum cu noul rating de reparabilitate, începând cu luna ianuarie. Acestea vor fi aplicate pe smartphone-uri, laptopuri și alte componente electronice.

Austria va reduce, de asemenea, taxele pe serviciile de reparații și va oferi subvenționa pentru consumatori prețul reparațiilor. Eticheta va avea un scor de reparabilitate de forma unui punctaj pe scara de la 1 la 10, atribuit pe baza întrunirii unor criterii trasate în legislație.

Idea este ca noul rating pus la vedere pe eticheta produselor va ajuta clienții să acorde prioritate produselor care sunt mai ușor de reparat, totodată motivând companiile producătoare să acorde mai multă atenție acestui aspect.

Potrivit unui sondaj realizat în 2014, 77% dintre europeni ar prefera să repare dispozitivele decât să le înlocuiască. 79% dintre cei chestionați sunt de acord că producătorii ar trebui să faciliteze repararea dispozitivelor lor și înlocuirea pieselor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult