Reţeaua europeană de acces la internet, în pericol să cedeze sub presiunea uriaşă a consumatorilor de Netflix şi YouTube

19.03.2020
Reţeaua europeană de acces la internet, în pericol să cedeze sub presiunea uriaşă a consumatorilor de Netflix şi YouTube

Uniunea Europeană solicită Netflix şi altor platforme de streaming să limiteze redarea clipurilor video la rezoluţie înaltă pentru a evita un posibil colaps al infrastructurii de acces la internet, pe fondul consumului prea mare de lăţime de bandă venit din partea populaţiei izolată acasă pe durata epidemiei de coronavirus.

Cu atât de multe ţări aflate în stare de carantină generalizată pentru a bloca răspândirea epidemiei COVID-19, sute de milioane de oameni lucrează de acasă, sau îşi umplu timpul liber cu jocuri online şi vizionarea de filme prin intermediul platformelor de streaming. Neluată în considerare la momentul proiectării actualei infrastructuri de comunicaţii, situaţia apărută riscă să cauzeze perturbaţii la scară largă în reţeaua globală de acces la internet, amplificând actuala criză.

Comisarul european Thierry Breton, responsabil pentru piaţa internă a UE care acoperă peste 450 de milioane de oameni, a dezvăluit într-o postare pe Twitter apărută în cursul zilei de miercuri că a vorbit cu Reed Hastings, CEO-ul Netflix, solicitând platformei de video streaming să comute rezoluţia de afişare la modul SD (Standard Definition) atunci când modul HD nu este absolut necesar, pentru a asigura accesul la internet pentru toţi.

Un purtător de cuvânt al Netflix a declarat pentru CNN Business că Hastings şi Breton vor vorbi din nou joi. „Comisarul Breton are dreptate să sublinieze importanţa asigurării bunei funcţionări a internetului în acest moment critic”, a spus purtătorul de cuvânt al Netflix. „Ne-am concentrat asupra eficienţei reţelei timp de mai mulţi ani, inclusiv punând serviciul nostru de conectare deschisă gratuit la dispoziţia companiilor de telecomunicaţii.”

Netflix a confirmat iniţierea unor măsuri pentru ajustarea automată a calităţii stream-urilor video, ţinând cont de capacitatea disponibilă a infrastructurii globale de internet. Totodată, compania precizează şi că au fost luate măsuri pentru aducerea librăriilor de conţinut mai aproape de utilizatori, direcţionând conexiunile printr-o reţea specială, care evită nodurile principale de acces la internet.

Măsuri simulare pentru diminuarea lăţimii de bandă prin folosirea unei rezoluţii de redare inferioară sunt aplicate şi pe platforma YouTube, tot mai multe clipuri video rulând în modul 480p, dacă utilizatorul nu bifează în mod expres o rezoluţie mai mare.

Probleme majore de congestionare a reţelei se resimt şi pe Facebook, încărcarea postărilor în News Feed şi chiar afişarea listelor de comentarii fiind sezisabil mai lentă decât în mod normal.

Observaţiile sunt confirmate şi de CEO-ul Mark Zuckerberg, care a declarat că serviciile Facebook se confruntă cu „mari creşteri” de utilizare, deoarece coronavirusul obligă milioane de oameni din întreaga lume să rămână în case. Potrivit acestuia, încărcarea reţelei este deja mult peste vârful anual observat în preajma anului nou. Aceleaşi observaţii se aplică şi pentru reţelele WhatsApp şi Facebook Messenger, numărul de apeluri video şi de voce fiind mai mult decât dublu comparat unei perioade normale din an.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult