România nu se află pe lista ţărilor unde conexiunile de internet mobil sunt mai rapide decât cele Wi-Fi, iar asta ar putea fi lucru bun

26.11.2018
România nu se află pe lista ţărilor unde conexiunile de internet mobil sunt mai rapide decât cele Wi-Fi, iar asta ar putea fi lucru bun

Potrivit unei analize publicată de OpenSignal, o companie specializată în catalogarea reţelelor de comunicaţii wireless, în 33 de ţări din regiuni ca Europa, Africa, America Latină şi Orientul Mijlociu viteza de acces la internet este mai bună prin conexiunile LTE de internet mobil decât prin reţelele Wi-Fi.

În general, este tentant să credem că performanţele reţelei Wi-Fi din propria locuinţă sunt uşor de replicat şi în alte locaţii, încât conectarea la hotspot-uri publice să fie mai avantajoasă decât folosirea conexiuni LTE a telefonului. Până la urmă, reţeaua de internet fix pe care se bazează orice hotspot Wi-Fi este mai stabilă şi rapidă decât cea mobilă. Nu neapărat.

În unele ţări, reţeaua de internet mobil este mult mai nouă decât infrastructura de internet fix, cea din urmă adaptată pentru vremuri în care accesul la internet de mare viteză era considerat un lux. Drept consecinţă, accesul la internet broadband rămâne fie prea scump, sau nu este posibil din cauza infrastructurii supraaglomerate. Puţine şi conectate la reţele prea încărcate, hotspot-urile Wi-Fi oferă slabă consolare în ţări unde infrastructura de acces la internet nu ţine pasul cu vremurile, însă nici reţelele de internet mobil nu sunt mai atractive. Profitând de slaba concurenţă din partea reţelelor fixe, operatorii telecom pot impune tarife piperate pentru serviciile de internet mobil, fapt ce limitează numărul de utilizatori şi evită congestionarea reţelei.

În cealaltă extremă, în ţările cu infrastructură foarte bine dezvoltată pentru acces la internet prin conexiuni fixe mediul concurenţial a dus deja la scăderea tarifelor, inclusiv în reţelele mobile. Aici, operatorii telecom sunt nevoiţi să concureze prin oferte care includ trafic de date generos, chiar nelimitat. Drept consecinţă, vitezele medii  de acces la internet mobil sunt mai reduse, uneori mult sub nivelul reţelei Wi-Fi, datorită faptului că reţelele mobile sunt congestionate de utilizatori care accesează servicii de conţinut mari consumatoare de date (streaming video, muzică).

Astfel, ţările în care accesul la internet mobil este mai rapid decât prin reţele Wi-Fi nu sunt chiar de invidiat, acest „atu” fiind doar consecinţa unor tarife prea mari de acces. Una dintre puţinele excepţii ar putea fi Taiwan, o ţară unde infrastructura de acces la internet este atât de bine dezvoltată încât ambele variante de conectare oferă viteze şi tarife de acces competitive, conexiunea de date mobile fiind in schimb preferată pentru libertatea mai mare de mişcare pe care o oferă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult