Rusia, acuzată că distorsionează semnalul GPS în regiunea Mării Negre

09.02.2021
Rusia, acuzată că distorsionează semnalul GPS în regiunea Mării Negre

Sistemele de navigare folosite în regiunea Mării Negre dau uneori coordonate eronate, semnalul GPS cauzând abateri de la traseu pentru cei care se bazează pe această tehnologie pentru orientare.

În mod suspect, problemele tind să apară doar în apropierea anumitor obiective din aproprierea țărmului rusesc. Ar putea avea ceva de-a face cu un anumit palat recent mediatizat, zvonit a fi deținut de apropiații prețedintelui Putin?

De la începutul anului, pe canalele media occidentale au tot apărut titluri despre un palat construit la Marea Neagră, în apropierea orașului-stațiune Gelendzhik, despre care activistul de opoziție Alexei Navalny a susținut că a fost construit pentru președintele rus Vladimir Putin. Kremlinul a respins acuzațiile, un apropiat al președintelui Putin anunțând că deține complexul pe care intenționează să-l transforme în hotel.

Cert este că semnalele sateliților de poziționare globală par a fi interferate sau distorsionate, mulți observatori susținând că Rusia folosește tehnici spoofing pentru a arunca pe trasee eronate eventualii curioși dornici să viziteze obiective precum „Palatul lui Putin”.

semnalul GPS

Cum poate fi falsificat semnalul GPS

Spoofing-ul poate afecta orice sistem de poziționare prin satelit, inclusiv Sistemul Global de Poziționare al SUA (GPS), GLONASS din Rusia sau Galileo din UE.

Practic, cu ajutorul unui dispozitiv special conceput sunt replicate semnalele pentru uz public transmise în mod normal de sateliți aflați pe orbita Pământului. Dacă semnalele sunt transmise la o frecvență mai mare decât cele trimise de obicei de sateliți, acestea pot suprascrie datele de pe dispozitivele de navigație de pe pământ. Astfel, posesorul unui dispozitiv de falsificare poate manipula coordonatele interpretate pe sistemele de navigație.

Din motive de siguranță, astfel de tehnici sunt de obicei strict interzise, ​​cu excepția cazului în care există o urgență. Spre exemplu, forțele de securitate ale statului ar putea să le folosească pentru a preveni un anumit pericol. Cert este că un astfel de dispozitiv capabil să falsifice semnalul GPS poate fi procurat cu doar câteva sute de dolari.

semnalul GPS

Din fericire, nu există indicii privind distorsionarea la scară largă a sistemelor de poziționare globală, anomaliile fiind raportate îndeosebi în largul Mării Negre, afectând unii operatori maritimi care își desfășoară activitatea în zona Novorossiysk (unul dintre cele mai mari porturi de adâncime din Rusia) și în apropierea stațiunii Soci, unde Vladimir Putin își are reședința oficială de vară.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult